Katarzyna

БИО ПРОИЗВОДСТВО

От 2012 част от лозовите насаждения на Катаржина Естейт се отглеждат биологично. Лозовият масив е на площ от 850 дка. Сортовете са Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Малбек и Карменер. Първата реколта био вино е от 2015.

Биопроизводството е опростен стил на винопроизводство с минимум интервенция, и това почти не се отразява върху характеристиките на виното. Полагат се специални грижи за поддържане и повишаване на почвеното плодородие и за опазване на природата.

При биопроизводство на грозде се изключва употребата на изкуствени торове, синтетични пестициди, растежни регулатори и антибиотици. Използват се естествени винени дрожди, а не обичайните селектирани от човека високоефективни щамове. Намесата на технолозите при процеса на ферментация също е ограничена, което от своя страна подчертва повече уникалния профил на всяка реколта.

ВИНА

Вината на Катаржина Естейт се произвеждат по класически технологии с преобладаващо ръчен труд. По време на гроздобера всекидневно, чрез анализи и дегустации, се следи за захарното съдържание, титруемите киселини и фенолната зрялост на гроздето. Водят се прецизни дневници на резултатите, за да се натрупа базата данни, с която да се оцени реалният потенциал на тероара.

Вината отлежават във френски дъбови бъчви, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени. След бутилиране, вината отлежават в бутилки в подземен тунел с постоянна температура от 14°С и 75% влажност.

Голямо предимство на избата е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви. Това дава възможност за голям брой различни партиди вина, които се използват за оформяне на финалните продукти.

ЕКИП

„ВИНОТО СЕ СЪЗДАВА НА ЛОЗЕТО, НИЕ САМО СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕГО ДОКАТО Е В ИЗБАТА“

Главни технолози на избата са Свилен и Иван Кисьови. Двамата братя започват работа в Катаржина Естейт веднага след завършване на професионалното си образование. Създатели са на едни от най–емблематичните и награждавани български вина, които изграждат и поддържат имиджа на българското вино.

„Целта на нашия екип е използвайки традиционните винарски техники да разкрием уникалността на лозето и неговия тероар. Да създадем вина, които са хомогенни, добре балансирани и изразяват и подчертават характера на региона. Тероарът е есенцията на нашите вина, той е всичко или нищо. Всичко, защото нищо не е възможно без него и е нищо, защото се проявява само чрез нашия труд.“

ОТЛИЧИЯ

Само 2 години след създаването си през 2006, Катаржина Естейт участва за първи път на международния винен конкурс San Francisco Wine Competition, където печели златен медал с Contemplations Chardonnay 2006. Същата година получава още 8 медала от различни престижни конкурси, което поставя избата на едно ниво с най-известните винени тероари по света.

Следват награди от конкурси като Decanter, Mundus Vini, Syrah du Monde, Chardonnay du Monde, Vinalies Paris, Concours Mondial Bruxelles, China Wine and Spirits Awards, International Wine & Spirit Challange и др.

Едно от най-големите признания за избата са дадените 91 точки по системата на Робърт Паркър за Katarzyna Reserve 2008 и 2009, което поставя виното в категория 90-95 точки, от максимум 100. Катаржина Естейт е първата българска изба, чието вино е оценено с над 90 точки от официалния сайт на Робърт Паркър.

Със спечелените над 300 отличия избата е една от най-награждаваните български винарни.

Покажи:
Сортирай по: