Starbucks

Starbucks Corporation е американска многонационална верига кафенета и запаси за печене със седалище в Сиатъл, Вашингтон. Като най-голямата верига кафенета в света, Starbucks е основното представителство на втората вълна на кафе културата в САЩ.

Към началото на 2020 г. компанията управлява над 30 000 локации по целия свят в повече от 70 държави. Местоположенията на Starbucks обслужват топли и студени напитки, пълнозърнесто кафе, микробно разтворимо кафе, известно като VIA, еспресо, кафе от лате, чайове от пълна и разхлабена листа, включително чай от чай Teavana, сокове Evolution Fresh, напитки Frappuccino, сладкиши La Boulange и закуски включително елементи като чипс и крекери; някои предложения (включително ежегодното им пускане на пазара на тиквената подправка) са сезонни или специфични за местността на магазина.

Със седалище в центъра на Starbucks, компанията е основана през 1971 г. от Джери Болдуин, Зев Зигл и Гордън Боукър на пазара на Pike Place в Сиатъл. В началото на 80-те години те продават компанията на Хауърд Шулц, който - след командировка в Милано, Италия - решава да направи магазина за кафе на зърна кафене, предлагащо напитки на базата на еспресо. Първият мандат на Шулц като главен изпълнителен директор, от 1986 до 2000 г., доведе до агресивно разширяване на франчайза, първо в Сиатъл, след това през Западното крайбрежие на САЩ. Въпреки първоначалния икономически спад с разрастването си в Средния Запад и Британска Колумбия, компанията преживява просперитет с навлизането си в Калифорния в началото на 90-те години на миналия век чрез серия от силно рекламирани войни за кафе. Шулц е наследен от Орин Смит, който управлява компанията в продължение на пет години, позиционирайки Starbucks като голям играч в кафето на справедливата търговия и увеличавайки продажбите до 5 милиарда долара. Джим Доналд е изпълнителен директор от 2005 до 2008 г., като организира мащабно разширяване на приходите. Шулц се завърна като изпълнителен директор в средата на финансовата криза през 2008 г. и прекара следващото десетилетие, увеличавайки пазарния си дял, разширявайки своите предложения и се преориентира около корпоративната социална отговорност. Кевин Джонсън пое от Шулц през 2017 г. и продължава да изпълнява функциите на изпълнителен директор на фирмата.

Покажи:
Сортирай по: