ENIRA

Долината

Преди четири хиляди години търговци от Троя идват на запад от Черно море, в земите на Тракия, за да купят най-известната древна напитка. Това бяха вълшебни времена. Тракийските царе ходели на лов за диви бикове и лъвове. Лозарите от Родопа планина бяха очаровани от арфата на младия Орфей.

Преди 3500 години това е била долината на бесите, най-непокорните траки. Те пазели и пазели светилището на Бога на виното и били известни като най-компетентните в ритуалите на неговия култ.

Елините от южния полис го наричали „Два пъти роден” ​​Дионис. Възможно ли е това да е било пророчество за съживяването на Долината и нейното вино?

След Великото преселение на народа кръвната линия в долината се променя и идват различни хора. Виното обаче остана. Възхваляван е в песните на бардовете от Запада и стиховете на поетите от Изтока.

Тероарът на долината Беса

Почвата е източникът на всички страхотни вина. Тази концепция, от първостепенно значение, се определя като сложното взаимодействие между почвите и климата. Същата тази концепция естествено ни доведе до Bessa Valley. Разположен на около 150 км югоизточно от София, близо до Пловдив, тероарът на долината Беса се основава на глинести и варовикови почви.

Тази долина, граничеща на юг с Родопите, а на север с хълмовете на около 230 м надморска височина, предлага идеално местоположение. Ветровете се втурват да компенсират високите температури, горещи или студени, свързани с континенталния климат. Ползва се и от влиянието на река Марица, която тече на няколко километра.

Вината от тези страхотни глинесто-варовикови почви осигуряват сила и структура, но също и киселинност и минералност. По вид на почвата беше обърнато особено внимание на подбора на подложки, много качествени и продуктивни. Мерло е мнозинството (53%), според тероарите. Други сортове (Сира 25% Пети Вердо и 12% Каберне Совиньон 10%) заемат горните части на хълмовете.

Покажи:
Сортирай по: