Чайни церемонии – видове, традиции и етикет

Публикуван от: coffespot 08/07/2016 0 Коментар(и)

Пиенето на чай има хилядолетна традиция и в някои култури е много повече от приятно губене на време. В тази статия ще споделим с вас част от най-интересните чаени ритуали от цял свят.

 
 
#1 Чайна церемония Чаною (Chanoyu / Sado / Chado)
 
 • Чаною е японска чайна церемония и е най-популярната в света. „Чаною“ в превод означава гореща вода за чай, а „садо“ означава пътят на чая. Чайната церемония е синтез от много японски изкуства като се набляга върху подготовката и поднасянето на купичка чай от душа и с чисто сърце. Чаною е била практикувана от висшето общество и самураи, а в наши дни въпреки че йерархията в японското общество отдавна се е изменила предимно се практикува от заможни домакинства. Церемонията включва силно стилизирани движения, големи чаши със зелен чай матча и малки японски сладки (известни под името wagashi). По време на церомиите се използват голям брой съдове. Тези съдове, декорът на пространството и сладкишите, сервирани заедно с чая, често са сезонни и се променят с всяка сесия. Така се предава идеята, че всяка чайна сесия е мимолетно и краткотрайна (идея заложена в японската фраза "Ichi-go, ichi-e", което буквално означава "един период от време, по една среща" и може да се тълкува като „среща веднъж в живота“). В основата на чаною стои идеята, че трябва да бъдем напълно внимателни и отдаденив това, което правим без значение дали сме гост или домакин на церемонията. В Япония има и много други видове чайни церемонии, включително сенча-до (sencha-do) и сватбени чайни ритуали.
 
 
#2 Гонг Фу Ча (Gong Fu Cha)
 
 • Gong Fu Cha е вид китайска чайна церемония. Името gong fu cha се превежда "чай с майсторство". Това е начин на приготвяне на чай, предназначен да култивира максимална чувствителност в домакина и госта.
 • Чайната церемония Гонг Фу Ча включва Yixing чайник, малки чаени чаши и често различни други съдове (много от които са ненужни, защото са съвременни адаптации на традиционното изкуство на чай). Той обикновено се използва за сервиране на чай Puerh и Oolong чай, въпреки че може да се използва за приготвяне на бял, червен, черен или зелен чай.
 • Друга китайска церемония е Бай, при която се сервират 3 чаши чай, които символизират етапите от живота: младост, средна възраст и старост. При приготвянето на чая се добавят сичуански пипер и козе сирене. 
 • В Тайланд и Хонг Конг обаче предпочитат чай с по-кремообразна структура и затова там са популярни млечните чайове. Сваряват специален зелен чай, към който добавят кондензирано мляко и захар. Много е интересно, че го сервират върху купичка с лед.
 
 
#3 Индийска чайна церемония
 
 • В Индия всеки град има свой майстор на чая, които приготвя напитката по собствена рецепта и го поднася с оригинален ритуал. 
 • Най-често черният чай се кипва в мляко на бавен огън, след това към напитката се добавя тръстикова захар или мед и подправки - зрънца церен пипер, карамфил. За времето в което се вари чая, част от течността се изпарява и напитката става по-гъста.
 
 
#4 Мароканска чайна церемония с ментов чай 
 
 • По традиция това е мъжка церемония на която присъстват само мъже, но в днешни дни жените също могат да вземат участие. Чаят се приготвя от накиснати пресни листа от мента, захар и зелен чай. Най-атрактивната част от мароканското пиене на чай е процесът на разливането на напитката по малки чаши.
 • Главата на семейството стоейки от височината на своя ръст, налива напитката от чайника в чаши стоящи на масата. Подобен начин на разливане на чая го обогатява с кислород, което му придава по-наситен вкус и помага ароматът да се разпространи по цялото помещение.
 
 
#5 Немска чайна церемония
 
 • В област Източна Фризия в Германия, местното население развиват собствен чаен ритуал. Хората в тази част на страната пият средно десет пъти повече чай от останалите германци. 
 • Източнофризийците приготвят чаената смес от черен чай, захар и течна сметана.
 
 
#6 Йерба Мате церемония
 
 • В части от Южна Америка имат силни традиции по пиене на чай от йерба мате, което е местно растение. Чаят от йерба мате е богат на много витамини и антиоксиданти. Има специфичен аромат и се сервира горещ.
 

Оставете коментар