Коя напитка е по-добре за вас - чай или кафе?

Публикуван от: coffespot 14/09/2016 0 Коментар(и)

Без значение дали сте навънка, за да се разходите или да хванете автобуса за работа, със сигурност ще искате да изпиете нещо горещо, за да ви стопли. Но коя напитка е правилната за вас – кафе или чай? И двете напитки имат своите предимства.  

 

Ето няколко насоки, които ще ви помогнат да решите, коя напитка е точно за вас:

 
 
 
#1 Време от деня
 
  • Много хора обичат да пият кафе и чай през целия ден. Ако на вас ви харесват и двете напитки, по-добре започнете деня си с кафе и го завършете с горещ чай. Кофеинът ще ви събуди и ще ви направи по-продуктивни. В следобедните часове е по-добре да избере горещия чай с по-ниско съдържание на кофеин. Билков чай е идеален, когато искате да се насладите на топла напитка, която няма да ви държи будни през цялата нощ. Плюс това чаят има антистресово действие и е чудесно да се отпуснете с него след напрегнат ден в офиса.
 
 
#2 Здравословни ползи
 
  • И двата вида напитки имат полезни действие върху човешкото тяло. Според изследване на Националния здравен институт на САЩ регулярната употреба на билков чай може да предотврати затлъстяването и появата на диабет тип 2. Много е важно да приготвите чая си по правилния начин и при подходяща температура, за да се възползвате максимално от полезните свойства на билките в чая. От друга страна редовната консумация на кафе е научно доказано, че може да помогне при болести като хронично чернодробно заболяване и Паркинсон.

 
 
#3 Допълнителни вкусове
 
  • Ако искате малко повече вкус във вашата напитка, има много опции да разнообразите традиционния горещ чай или кафе. Ако предпочитате кафето си сладко, можете да добавите захар и сметана, или да изберете по-здравословен вариант – стевиа или мед. Можете дори да подберете ароматизирани кафете с вкус на лешник и френски ванилия.

  • Много хора обичат също да добавят малко сметана и захар в чая си. Въпреки че не са толкова много възможностите за ароматизиране на чая както при кафето, може да добавите лимонов сок или канела. 

 
 
#4 Лакомства
 
  • Ако искате да се поглезите с кафето и да го превърнете в сладко изкушение добавете щедро бита сметана. Ако добавите пък шоколад ще си приготвите мока. Чаят пък може да го комбинирате с ореховки, масленки или друг вид бисквити.  

 
Без значение коя напитка изберете, отделете време, за да я приготвите точно по ваш вкус. Когато приготвяте кафето и чая у дома, не само ще спестите пари, но ще бъдете сигурни, че ще се насладите изцяло на всяка чаша.
 

Оставете коментар