Какво означава надписът Single Origin върху опаковките за чай?

Публикуван от: coffespot 02/08/2017 0 Коментар(и)

 

Забелязвали ли сте надписа Single Origin на някои опаковки чай? А знаете ли какво означава? За разлика от маркировката за биологично производство, тази характеристика на продукта се отнася до неговия произход и означава, че суровината е от един район. Това обикновено е специфичен регион или цяла държава, когато тя е малка. За разлика от блендовете, чаят, който идва от определено място, носи характерните продуктови особености на растението, в това число влиянието на местните климатични условия.

 

Предимства на чая от едно място

 

Районът, в който се отглежда чай, може значително да повлияе на вкуса му. Дори ако производственият процес е сходен, географските фактори като климата и почвата могат да променят вкуса на чая като краен продукт. Това ви позволява да изпитате разнообразието от вкусове и аромати на чай, произвеждан в различни региони. Разбира се, можете да научите повече за районите за отглеждане на чай, като потърсите информация за тях в интернет. Но най-добрият начин да проучите тези региони е да опитате разнообразни видове чай от тях.

 

Друго важно предимство е, че знаейки къде се произвежда вашият чай ви, можете да научите повече и за самите принципи на производство. Това може да е важно от гледна точка на вземането на решения за покупка, които насърчават устойчивостта, като например производството на чай, който се произвежда по природосъобразен начин или по начин, който защитава правата на работниците и собствениците на градини.

 

По-скъп или по-качествен е чаят от едно място?

 

По-качествен - да, но не и непременно по-скъп. В много кръгове статутът на единствен произход се разглежда като знак за "гурме чай" или "премиум чай" и, отразявайки това, много чайове за еднократно производство са с по-високо качество и цена, отколкото много от основните смеси, но това е по-скоро изключение, а не правило.

 

Въпреки това, чаят от едно място е варира по отношение на цената и качеството, а сред продуктите с подобно качество, понякога може да бъде по-евтин от блендовете. Няма нищо сложно или скъпо за един чай за произход. Всъщност, процесът на смесване на чай е скъп и за него са нужни сериозни ресурси, тъй като изисква както енергия и дегустация, така и регулиране, за да се контролира крайният резултат.

 

Ако все още не сте опитвали единичен чай или иначе казано -  Single Origin, можете да започнете с достъпните продукти на марката Dilmah и освежаващият им цейлонски черен чай с аромат на лимон. Ще го намерите в онлайн магазина на CoffeeSpot, разбира се.

Оставете коментар