Какво е Кишр и как да го приготвим

Публикуван от: coffespot 04/04/2016 1 Коментар(и)

Кишр (Qishr) е традиционна гореща напитка в Йемен. Местните я приготвят от сушените плодове на кафеения храст (кафеени обелки) и към тях дабавят джинджифил, а понякога и канела. Много често я сервират вместо традиционното кафе, защото е по-евтино. В традиционните рецепти много често се използват кафеените обелки вместо кафе на зърнa, защото се получава по-мек и гладък вкус и съответно с по-малко съдържание на кофеин.

 

В днешно време много хора правят Кишр от смлени кафени зърна, заради неголямото разпространение на кафеените люспи. На запад тази напитка е позната под наименованието джинджифилово кафе. За направата на Кишр са ви необходими 4 основни съставки, но по желание могат да се добави мляко, за да се получи по-мек вкус.

 

 

 

Предлагаме ви алтернативен начин за приготвяне на автентичната йеменска рецепта, тъй като трудно се намират кафеени люспи:

 

Необходими са:
1 ч. вода
6 ч.л. финно смляно кафе
4 ч.л. захар
1,5 ч.л. настърган джинджифил

 

Смесете всички съставки в малък съд. Оставете сместа да заври и веднага след това я махнете от котлона. След като спре да бълбука я върнете обратно на котлона и я оставете повторно да заври. След като е готово кафето го сервирайте в малки чашки и изчакайте поне една минута преди да го пробвате. Ако джинджифиловият вкус ви е прекалено силен, може да експериментирате с овкусяването като добавите половин чаена лъжичка канела или кардамон по време на варенето.

1 Коментар(и)

Петрова:
05/04/2016, 16:14:51
Отговори

Много ми харесва ще опитам и ще ви кажа как е

Оставете коментар