Всеки може да прави силно кафе, но не всеки може да прави вкусно силно кафе

Публикуван от: coffespot 01/12/2016 1 Коментар(и)

Силното кафе за много хора означава просто да сложат повече кафе в цедката на машината.  И въпреки това не се получава толкова вкусно и хубаво както кафето, което ще ви приготви опитен бариста в специализирано заведение. Истината е, че процесът започва много преди варенето на кафето – той започва още с изпичането и меленето му.


Правилно изпичане за вкусно и силно кафе
Колкото по-дълго са печени зрънцата кафе, толкова по-силен е вкусът. Съществуват различни нива на изпичане на кафе, които общо взето могат да бъдат разделени в 3 групи – светло, средно и тъмно изпичане. 
При светлото изпичане кафето се пече по-кратко и на по-ниска температура. Придобива по-слаб вкус, но за сметка на това ароматите му се запазват по-автентични. 
Средното изпичане носи балансиран вкус, едновременно силен и плътен, като се усещат и автентичните аромати на суровото кафе.
За силно кафе с плътен вкус кафеените зърна трябва  да се изпекат „тъмно”. При тази технология кафеените зърна се пекат по-дълго, почти до степен на изгаряне, при което захарите от кафето се карамелизират и кафето започва да горчи. В тази група попадат популярни степени на изпичане като „италианско”, „френско” или „виенско”. Френското изпичане е най-подходящо за направата на силно кафе. 
За да приготвите перфектното силно, но без горчив вкус кафе, Ви препоръчваме Maromas GOLD на зърна:
Освен, че е 100% арабика, което му гарантира силния плътен вкус, то е и средно изпечено, което допринася за балансиран вкус с ароматни нюанси на шоколад и ягоди.


Следващата важна стъпка за приготвяне на идеалното силно кафе е меленето.
Не е необходимо кафето да се смели прекалено ситно, за да бъде в последствие силно. Напротив – по-добре е да се смели по-грубо. Най-важно е кафето да се смели скоро преди да бъде приготвено – не повече от 5 дни преди това, като трябва да е било съхранявано в стъклен буркан с уплътнен капак, на тъмно място, но не в хладилник. Най-добре е кафето да се смели непосредствено преди варенето, което предлагат всички автоматични еспресо-машини.


Тайните на перфектното варене на силно кафе...
Ето, че стигнахме и до варенето на перфектната чаша кафе. Ако имате „тъмно” изпечени зърна, не слагайте по-голямо количество кафе при варенето, защото ще стане горчиво. Ако разполагате с „средно” изпечено, може да опитате. 
Тъй като всеки човек разбира по различен начин словосъчетанието „перфектната чаша кафе” – при процеса на варене можете да експериментирате. Започнете с 1 пълна супена лъжица кафе за около 200 мл вода и променяйте съотношението докато не намерите Вашето перфектно силно и вкусно кафе!

 

1 Коментар(и)

Тукчиев:
08/12/2016, 10:34:30
Отговори

Супер. Ще пробвам

Оставете коментар