Как се овкусява пакетирания чай?

Публикуван от: coffespot 04/12/2017 0 Коментар(и)

Една от най-удивителните характеристики на пакетирания чай е интензивния му аромат и вкус. За всеки е ясно, че няма как тези аромати да са в резултат само от съхранението или произхода на билките в пакетчето чай. Има разнообразни видове аромати, оцветители и добавки, с които пакетираните чайове се овкусяват.

 

Един от начините например е да се включат добавки – цветове, парченца сушени плодове, билки или подправки, които се добавят към листата чай за визуален или вкусов ефект. Повечето добавки не са в състояние да допринесат за супер интензивен аромат и вкус на чая.

 

Повечето чайове се ароматизират с ароматизиращи средства, като общото количество на аромата обикновено е между 0.5 и 5% от теглото на самия чай. За да се вложи този допълнителен аромат в чая, ароматизиращият агент се излива или напръсква върху сухите листа, които се смесват, за да се осигури равномерно разпределение. По-големите компании правят това в големи ротационни барабани, пълни със стотици килограми чай. Процесът в повечето случаи отнема  около 30 минути, въпреки че някои вкусове изискват значително по-дълго време.

 

Съществуват различни видове аромати. Например напълно естествени - които не е нужно да се обработват по никакъв начин, за да предадат своя силен аромат на чая. Това може да се срещне при чайовете Жасмин. Има изкуствено ароматизирани чайове Жасмин, но "истинските" са обработени с цветя от жасмин, които след това се отстраняват (цветята имат много по-кратък срок на съхранение, отколкото чаят). Съприкосновението със силния аромат на цветето е достатъчен, за да се предаде на чая.

 

Екстрактите са друг тип ароматизант. Те са получени от екстракцията на етерични масла от листата, плодовете, цветовете, корените или други части на растението. Някои екстракти могат да се получат просто чрез изтискване,  докато други изискват много по-сложни средства за извличане, като например ванилията, която се извлича чрез накисване в алкохол.

 

Друг тип аромати се получават от естествени вещества с помощта на химически синтез. Крайният продукт има същата химическа структура като естествения вкус, но е получен по изкуствен път. Тези аромати обикновено са по-стабилни от чисто естествените ароматични екстракти и обикновено са значително по-евтини.

 

Изкуствените аромати се създават чрез промяна на химическата структура на естествено срещаща се молекула, за да се създаде различен, по-интензивен и по-евтин вкус. Тези молекули не съществуват в природата.

 

И понеже през месеца ви представяме новата марка български пакетиран чай, който предлагаме в coffeespot.bg – botanical, то е добре да знаете, че техните продукти се овкусяват с естествени аромати, което ги прави изключително полезни и висококачествени.... и вкусни!

Оставете коментар