Нива на изпичане на кафето

Публикуван от: coffespot 17/06/2016 0 Коментар(и)

Запитвали ли сте се как се пекат кафените зърна? В тази публикация ще разгледаме различните начини и нива на изпичане на кафето.

 
 
 
#1 Без изпичане
 
  • Зелените кафеени зърна са сурови, неизпечени зърна.
  • Зеленото кафе може да се съхрани в това състояние до 2 години.
 
 
#2 Скандинавски метод – леко изпичане
 
  • Този метод е популярен в САЩ.
  • Леко изпечените зърна варират като цвят от канелен до млечно шоколадов.
  • Кафените зърна обикновено не се използват при еспресо блендове, тъй като са по-остри и кисели на вкус.
  • Този метод е добър когато добавяте мляко към кафето.
 
 
#3 Американски метод – средно изпичане
 
  • Популярен е в САЩ и Средиземноморските страни.
  • Типичен метод на изпичане за еспресо напитки.
  • Вкусът на кафето е сладък, с леко горчиви нотки на карамел или билки.
 
 
#4 Венециански метод – тъмно изпечени
 
  • При този метод тъмно изпечените кафета придобиват шоколадово кафяво цвят.
  • Кафето има горчиво карамелен вкус.
  • Кафетата са подходящи са за еспресо напитки.
 
 
#5 Френски метод – тъмно изпечени
 
  • Нарича се също така и турски метод.
  • Кафетата имат по-плътен и характерен сладко-кисел вкус.
  • Еспресото, което е приготвено от такива зърна е силно, с плътен и богат вкус.
 
 
#6 Италиански метод – тъмно изпечени
 
  • Кафето не е толкова горчиво както при френския метод, но има вкус на изгорял карамел.
  • Вкусът му остава дълго след употреба.
 
 
#7 Испански метод – тъмно изпечени
 
  • Наричат го и кубински метод.
  • Само някои сортове кафе издържат на това изпичане.
  • Има кисел вкус без горчивост.
 
 
#8 Почти прегорели зърна
 
  • Зърната стават почти черни и са с много висока масленост.

  • Количеството на кафеното масло по повърхността на зърната се увеличава пропорционално на продължителността на печене, а киселинността и съдържанието на кофеин намаляват.

  • При това изпичане се губят почти всички полезни свойства на кафените зърна.

  • Най-силно изпечените имат характерен опушен вкус и са по-подходящи за турско или шварц кафе, отколкото за еспресо.

 

 

Оставете коментар