Какво е Speciality Coffee

Публикуван от: coffespot 22/10/2020 1 Коментар(и)
Какво е “Специално кафе” (Specialty Coffee)? Терминът се отнася за най-висококачествените зърна зелено кафе Арабика,изпечени майсторски и с отношение до ниво, което ни среща с най-добрите вкусови качества на самото кафе, което след това трябва да бъде правилно сварено, в съответствие с установените стандарти на SCA (Specialty Coffee Association).
 
"Специално кафе" не е поредният маркетинг трик или мода. То е гаранция за качество. За отношение към живота. И към всички цветове, вкусове и аромати, които кафето подарява на безбройните си любители.
 
"Специалното кафе" започва от производителя, който непрекъснато усъвършенства своя подход към отглеждането на възможно най-висококачественото кафе. Отглеждано в най-дпододящите климатични условия, тези зърна са наградата за труда на производителя. За него не количеството, а качеството е важно. Само зърна без дефекти и подбрани в своя пик на зрялост ще продължат към следващите ръце от веригата. За земеделския производител е въпрос на чест, а и гаранция за по-добра печалба да продаде реколтата си на най-взискателните купувачи на зелено кафе.
 
Купувачът на зелено кафе трябва да бъде сертифициран от SCA като дегустатор на кафе. Това са хора с фино и чувствително небце, които, подобно на сомелиерите, могат безпогрешно да идентифицират качество, плътност, аромат.
 
След това "специалното кафе" се прехвърля в ръцете на пекаря. Това са хора, също сертифицирани от SCA. Защото да печеш кафе е изкуство, наука, талант, които изискват висока компетентност и опит. Кафето трябва да се следи отблизо по време на процеса на печене и да се прилагат строги принципи за пренос на топлина и термодинамика, за да се гарантира, че е постигнат най-високият стандарт за качество и аромат.
 
След като са преминали тези 3 нива, специалните кафета отиват в ръцете на бариста експертът. Бариста, който също е сертифициран от SCA е не просто човек, който умее да прави хубаво кафе, той познава произхода на кафето, знае как да извлече най-доброто от него.
 
И накрая идва ред на потребителя. Не очаквахте да се видите в този списък? Всъщност потребителят е много важен, за да се завърши напълно и качествено този цикъл на производство на "специалното кафе". Защото потребителят е този, който избира дали да заложи на качеството или просто да пие някаква кафе. Потребителят е този, който залага на качество и вкус. И има критерий, за да оцени високия стандарт.

1 Коментар(и)

Петър:
27/10/2020, 09:22:09
Отговори

И коя марка, ни препоръчвате?

Андриана:
04/08/2022, 09:48:52

Всички кафета, които предлагаме в сайта от групата на "спешълти" са страхотни - Domanni, Coffero, Ritz, Chuckus, Bug, Next, Jocker

Оставете коментар