Как да комбинираме кафето с храната – Част 1

Публикуван от: coffespot 12/05/2016 0 Коментар(и)
От закуската до десерта, кафето си отива с различни видове храни. Знаете ли обаче, че кафето има широка и богата гама от вкусове и че съответно различните сортове кафе би трябвало да се комбинират с храни, които да подчертават най-доброто в тях? Подготвили сме списък с различни типове храни и кафетата, с които те се съчетават. Ето които са те и как максимално да им се насладим у дома или навън:
 
Комбинации с плодове
Свежите плодове и плодови сладкиши са лека и здравословна добавка към кафето. Бъдете внимателни обаче с по-киселите плодове, защото резултатът може да не е толкова приятен!
  • Горски плодове – Африканските сортове кафе, като това от Кeния имат плътен и сладък вкус и перфектно подчертават вкуса на различните видове горски плодове. За разлизка от това пък сортовете кафе от Йемен и Джамайка, е добре да бъдат комбинирани само с боровинки.
  • Плодове като праскови, сливи и кайсии – Получава се вкусна комбинация с кафета от Танзания и Хаити.
  • Плодови пайовe – Изключително добре се комбинират със сортове от Централна Америка, като например Бразилия и Коста Рика. Техните вкусове са по-леки и балансирани. 
 
Комбинации с шоколад
Всеизвестна е връзката между кафето и шоколада. Много еспресо напитки като мока, лате и ристеро съдържат шоколад. Ето някои топ съчетания на кафе и шоколадови сладкиши:
  • Брауни – Кафето от Индонезия или Гватемала е перфектна добавка към шоколадовите браунита. Гватемалското кафе има нотки на ябълка. Вкусът е мек като на шоколад или маслена коричка на печива.
  • Шоколадови торти – Те могат да се комбинират със средно до тъмно изпечени кафета, но комбинацията им с кафе от Гватемала е изключителна. Кафе от сорт Арабика вървят добре с шоколадови мусове.
  • Тъмен шоколад – Кафетата от Индонезия, Бразилия, Етиопия и Гватемала са с по-богат и горчив вкус. Залагайки на тази комбинация, ще подчертаете допълнително горчивината на кафето.
  • Млечен шоколад – Съчетава се най-добре с кафе от Колумбия, Кения, Суматра, Йемен, Етиопия.
  • Бял шоколад – Най-добре върви с кафета от Колумбия, Коста Рика и Йемен.

Оставете коментар