Coffero кафе Мексико Чиапас Финка Ирландия 0.500 кг
Прясно изпечено "Специално Кафе" МЕКСИКО Чиапас, Финка Ирландия се произвежда в регион Чиапас, в тероара на Соконуско. Производителят е Уолтър Питърс, пионер на биодинамичното и органично кафе земеделие от 60-те години на миналия век. Това кафе е с биодинамичен произход.
Какво е биодинамично кафе?
Биодинамичното производство се основава на естествената връзка между флората, фауната и присъщата им динамика в околната среда като фермерите се възползват от фазите на луната, за да установят сезоните на сеитба и прибирането на кафето така, че продуктът да е оптимален и напълно интегриран в екосистемата. Не се практикува изчистване или подрязване на джунглата, а кафеените дървета се интегрират в Соконуско, сякаш са родени "диви", но наблюдавани, така че да се развият до пълния си потенциал. При всяка възможност, вода третирана с лечебни растения от района, се нанася върху листата на кафето, за да ги предпази от вредители и да подобри фотосинтезата, освен това около всяко дърво са засадени лайка, глухарче и коприва, които им помагат по различни начини. Резултатът е кафе с най-високо качество и производство, зачитащо естествената му среда.
През 1967 г. Уолтър Питърс изнася първото органично и биодинамично кафе в Европа. Пионер на селското стопанство без агрохимикали в света на кафето във фермата си Финка Ирландия която е разположена на 1090 метра надморска височина обхващаща 270 хектара засаждения и 50 хектара част от природен резерват. Култивираните сортове са Марагогип, Бурбон, Катура, Катуай и Гейша. Резерватът е истинско светилище с повече от 50 вида дървета, 200 вида птици, 800 вида растения, 87 вида паяци и 80 вида мравки. Създадена е фондация на име Peters IAP която работи за развитието на медицинските и образователните аспекти на района, предлага също настаняване и безплатно хранене на общността.



















