Aroma Costa Rica Los Campos 1 кг
Производител /Producer: Don Carlos, Don Alexis Coffee
Регион/Region: Los Santos, Tablón del Guarco, Costa Rica
Ферма/Farm: Los Campos
Сорт/Variety: Catuai
Надморска височина/Altitude: 1750 m
Процес/Process: Aerobic Natural
Класификация /Classification: Specialty coffee
SCA points: 85.5
Профил/Profile: Плодов/Friuty
Аромат/Aroma: Кайсия сладко/Apricot Jelly
Вкус/Flavor: Узряла ягода/ripe strawberry
Киселинност/Acidity: Синя боровинка и слива,средна към ниска/acidity of blackberry and plum,low to medium
Тяло/Body: Плодово кремообразно/Fruity creamy
Послевкус /Aftetrtaste: Чист/Clean finish
Степен на изпичане/Roast level: Умерено светло към средно/moderately light to medium
Препоръчани методи за приготвяне/Recommended methods: еспресо,филтър,V60,Chemex,aeropress
Кратка информация за производителя и фермата:
Don Alexis coffee е на семейство Рамирез-Наваро, неговият основател г-н Алексис Рамирес е фермер, посветил целия си живот на селското стопанство.
През 2015 г. като преодолимо предизвикателство, те направиха голямата стъпка в изграждането на своя собствена микромелница, „Los Campos“ с идеята сами да обработват кафето, за да се съсредоточат върху качеството и проследимостта на своите микропартиди и да спрат да зависят от кооперативната система. Работата чрез директна търговия винаги е била мечта за семейството, поради което работата с Grounds в лицето на Анелиз Шол, която е мостът между Don Alexis coffee и Арома кафе.
Основният сорт, който култивират, е Caturra-Catuai, въпреки че предприемат нови стъпки в засаждането на хибридни сортове F-1 във фермата си. Така че можем да очакваме да видим нови генетични иновации в бъдещите им предложение. Тези нови растения идват от Gaia Artisan Coffee, също наши партньори.
Много от партидите им се обработват с помощта на техники за ферментация (аеробни и анаеробни), поради което техните кафета обикновено са комплексни,сладки и плодови.
Catuai е генетична кръстоска между две естествени мутации на арабика – Yellow Caturra и Mundo Novo.
Растението е много продуктивно в сравнение с Bourbon, отчасти поради малкия си размер, който позволява растенията да бъдат разположени на близко разстояние; може да се засажда при почти двойна гъстота. Формата на растението позволява по-лесен достъп до черешите по време на беритбата. Характеризира се главно с голяма жизненост и ниска височина; той е по-малко компактен от Caturra.