Начини за приготвяне на кафе

29/07/2015 2 Коментар(и)

Кафето е напитка, която носи в себе си наслада и романтика. Следващият път, когато решите да вземете своята доза кофеин, за да останете будни преди изпита, да подобрите спортните си постижения или просто да се насладите на аромата се замислете, колко много начини има, за да приготвите своето кафе. Кафето може да се пие чисто, както е  Espresso или с добавено мляко, лимон или бренди.

Повечето хора, гледайки менюто в кафетерията, не са наясно каква е разликата между капучино, приготвено от  Espresso или Americano. По-долу ще ви запознаем с различни видове и начини за приготвяне на кафе. Тази информация ще ви помогне да разберете какво е най-подходящо за вашия вкус и темперамент.
 

 

Източник: thegentlemansjournal.com

 

Еспресо
Espresso е чисто кафе. Повечето традиционни рецепти са вариации на количеството кафе нужно за приготвяне на еспресо. Ако сте истински ценители на кафето е хубаво да се научите да си го приготвяте сами.

Източник: ilcaffeus.com

 

 Americano
 (American) - Това е еспресо, което се разрежда с топла вода. Името е дадено от европейците.  Тяхната идея е била по този начин да се присмеят на американците, защото те не могат да  пият чисто силно еспресо.

Източник: ilcaffeus.com

 

Cappuccino
Обикновено се състои от равни части еспресо, кипнато мляко и разпенено мляко. Всичко това прави вкуса на кафето по-разреден и по-слаб. Някои го поръсват с канела или парченца шоколад отгоре, а други добавят повече мляко. Всички кафетерии правят свои вариации, за да задоволят вкусовете на редовните си клиенти.

Източник: vanhoutte.com

 

Dry Cappuccino
Това е нормално капучино, но без горещото мляко и с добавено малко количество пяна.

Източник: coffee454.com

 

Ароматизирано кафе
Приготвено по местна традиция. Съществува голямо разнообразие от различните части на света. Вкусът може да бъде комбинация от сиропи, подправки (напр. канела), ароматизатори,  индийски орехчета, които се добавят към кафето и му придават различен вкус.

Източник: rgbstock.com

 

Бяло кафе- черно кафе с добавено мляко.

Източник: caffecoffea.com

 

Cafe Latte
Cafe Latte има повече мляко от капучиното. Това е една част еспресо с поне 3-5 части горещо мляко и с малко количество пяна отгоре. Latte на италиански означава "мляко", така че бъдете внимателни, когато го поръчвате в Рим.

Източник: ventnorcoffee.com

 

Cafe au Lait
Подобно на "Cafe Latte" е с равни количества мляко и кафе, но се приготвя от сварено кафе, а не от еспресо. Вкусът е мек и по-малко интензивен.

Източник: nvtc.ee

 

Cafe Breva
Капучино, направено с „half and half milk”- това е смес от мляко и сметана. Целта е  съчетанието с масленост между 10-12% да даде по-богат, кремообразен аромат. Трябва да знаете, преди да опитате да го приготвите сами, че в този случай е много по-трудно да направите плътна пяна.

Източник: localnomadc.com

 

Cafe Macchiato
Доза еспресо с добавено сварено мляко. Съотношението на кафе - мляко е приблизително 4:1.

Източник: planetcafes.com

 

Cafe Latte Fredo е еспресо, смесено със студено мляко в същите пропорции като Cafe Latte, но обикновено се разбива с лед в шейкър.

Източник: waukeshafirst.org

 

Cafe Mocha
Доста популярно сред дамите, известно е още и като вечерно кафе. Това е една част еспресо с една част шоколадов сироп и две или три части от мляко на пяна. Може да добавите бита сметана. Мока е било популярно пристанище по пътя на кафето през 17 век.

Източник: cordobacoffee.com

 

Espresso con Panna
Еспресо с малко количество сметана.

Източник: sisboomblog.com

 

Espresso Granita
Коктейл с кафе – еспресо, смесено с една чаена лъжичка мека кафява захар и върху нея се прибавя капка бренди. Сместа се замразява, след което се смачква и се поднася в стъклена чаша с разбита сметана.

Източник: anastasiacooking.blogspot.com

 

Фрапе
Това е студено еспресо, популярно в Европа и Латинска Америка през летните месеци. Обикновено се получават при смесване на 1-2 супени лъжици разтворимо кафе със захар, вода и лед. Сервира се във висока чаша с лед и мляко, превръщайки се в един голям млечен шейк с кафе.

Източник: Wikimedia

 

Турско кафе или известен също като гръцко кафе
Една различна подготовка от обичайното кафе. Обикновено се прави в "Джезве" от бронз или мед. Ситно смляно кафе и вода се варят заедно, за да се направи комбинация от гъсто кафе. Сервира се в малки чаши, добавя се захар и понякога кардамон или други подправки. Преди да бъде сервирано се оставя за известно време, за да може да се утаи преди да се отпие.

Източник: dailycoffeenews.com

 

Инстантно кафе (или разтворимо кафе)
Тези кафета са станали много популярни през годините. Това се дължи повече на удобството  от лесното приготвяне, отколкото на вкусовите качества.

Източник: foodnetwork.com

 

Iced кафе
Сервира се с лед, а понякога се добавя мляко и захар.

Източник: planetcafes.com

 

Cuban (Кубинско) кафе
Cuban кафе е вид еспресо, подсладено с натурална кафява захар. Популярен метод за приготвяне на кубинското еспресо е да смесите няколко капки от еспресото със захарта и да разбъркате енергично, докато не получите светло кафява паста. След това се добавя останалото еспресо като на върха на кафето се образува светло кафяв слой от пяна.

Източник: orangecounty.in

 

Арабика
Кафе Арабика известен също като "планинско кафе" е вид кафе, за който се смята, че се произвежда от най-добрите зърна кафе. Зърната му съдържат по-малко кофеин, отколкото всички други кафе растения. Кафе Арабика има ароматни тонове, които предлагат плавен и приятен вкус.

Източник: badassdigest.com

 

Ирландско кафе
Приготвя се от кафе с ирландско уиски и сметана отгоре. Най-подходящо е за студените зимни нощи.

Източник: okezone.com

 

Kopi Tubruk
Ако посетите островите Ява и Бали в Индонезия може да опитате това кафе. То е подобно на турското, тъй като е много гъсто.

Източник: pantip.com

 

Lungo
Това е 2-3 дози еспресо с повече вода.

Източник: fmcaffe.com

 

Ristretto
Името означава "ограничена". Това е като Lungo, но точно обратното, тъй като се приготвя с по-малко вода.

Източник: bluepod.com

 

Melya
Кафе с мед. Приготвено от кафе, което се смесва с 1 чаена лъжичка неподсладено какао на прах и поръсено с мед. Може да се сервира и със сметана.

Ако прекалявате с кафето и искате да намалите количеството му има различни заместители на кафе. Те включват зелен чай, женско биле, черен чай, женшен, или безкофеиново кафе.

2 Коментар(и)

Костов:
04/11/2015, 21:01:18
Отговори

Сега ще знам какво да си поръчвам. Полувин бариста :)

Васил:
04/11/2015, 21:02:54

Има още

Supermag:
21/09/2018, 12:03:25
Отговори

трябва да се пробват!

Оставете коментар