Как да съхраняваме кафето

Публикуван от: coffespot 28/04/2016 0 Коментар(и)
Както при съхранението на чая съществуват множество фактори, които оказват влияние върху свежестта и вкуса на кафето. Представяме ви кратък списък с основните фактори, които трябва да вземете предвид и съответно кои лоши практики да избягвате при съхранение на кафето.

Какво да избягваме:

  • Въздух
  • Влага
  • Топлина
  • Светлина

 

Къде да съхраняваме кафето:

  • Затворени съдове на места, които са прохладни, тъмни и сухи са най-препоръчителни.
  • Избягвайте хладилници и фризери, защото в тях е влажно. Също така кафето е много силен абсорбатор на миризми и рискуваме кафето ни да получи аромат на риба, месо и други продукти.
  • Избягвайте горещи места, например над и в близост до фурни или стаи, които са изложени на пряка слънчева светлина.

 

Видове опаковки:

  • След като отворите оригиналната опаковка на кафето много бързо то губи своята свежест.
  • Съхранявайте кафето в стъклени, керамични или нереактивни метални контейнери с уплътнители.
  • Вакумирането е най-доброто решение за предварително смляно кафе.

 

Свежест на кафето:

  • Кафето е най-свежо в първите няколко дни след неговото изпичане.
  • Най-добре консумирайте смляното кафе в рамките на 1-2 седмици от неговото изпичане. Кафето на зърна запазва своята свежест до 1 месец след изпичането.
  • Купувайте на малки порцийки, които да ви стигнат за седмица.
  • Ако искате да купите по-голямо количество кафе, след отварянето на пакета, съхранявайте кафето в контейнери, които не допускат вътре да навлиза светлина, въздух и влага.

Оставете коментар