Как се приготвя Матча чаят?

Публикуван от: coffespot 03/12/2018 0 Коментар(и)

Матча се произвежда от най-редкият вид зелен чай в Япония – тенча. На японски, буквално името означава „чай на прах“. Приготвя се от стрити на прах листа от чаените дървета тенча и се приема без да се прецежда. За разлика от останалите видове зелен чай, при които изсушените листа се запарват с гореща вода и след това се отделят, при приема на Матча се усвояват и самите листа на зеления чай.

 

 

Начин за приготвяне на Матча за ценители на традицията

 

Стъпка 1: Изсипете вряла вода (90-100 градуса) в традиционната купа за Матча (чаван) и поставете вътре традиционната бъркалка за Матча (часена). Оставете водата да престои около минута. По този начин купата се загрява и се отварят порите на порцелана (за по-добър вкус), както и омекват пипалата на бъркалката.

 

Стъпка 2: Извадете часена и го поставете на поставката му, след което изсипете водата от чавана и го подсушете със суха памучна кърпа.

 

Стъпка 3: Изсипете 2 грама /2 чаени лъжички/ Матча в чавана. Може да използвате и традиционната лъжица за Матча, наречена чашаку. Дозата с нея е две лъжици.

 

Стъпка 4: Налейте в чавана приблизително 70-80ml  вода с температура около 80-85 градуса, но не повече. Много е важно водата да не е вряла.

 

Стъпка 5: С часена започнете да бъркате със зигзагообразни движения, докато прахът се разбие напълно. Чаят е готов за консумация, когато се образува гъста светло зелена пяна на повърхността.

 

Стъпка 6: Насладете се!

 

Начин за приготвяне на Матча с мини миксер за любители

 

Тук единственото важно е да спазите температурата на водата и нейното количество. Следвайте стъпки 3 и 4, след което разбъркайте добре с мини миксера до получаване на плътна пяна.

 

Начин за приготвяне на Матча за мързеливи

 

Изсипете около 1 грам /1 чаена лъжичка/ Матча в бутилка с вода. Количеството на водата трябва да е между 100-500 мл. в  зависимост от личното преподчитание. Разклатете добре и се насладете на тази полезна напитка.

Оставете коментар