Защо да пием горещ чай през лятото е полезно?

Публикуван от: coffespot 31/05/2017 0 Коментар(и)

 

Прогнозите за времето обещават, че от втората половина на месец юни ще можем да се радваме на все по-горещи и слънчеви дни. Точно това е времето, когато спираме да пием горещ чай. Това, оказва се, е голяма грешка. Всъщност чаша горещ чай в разгара на лятото ще ви разхлади!

 

Идеята да се пият горещи напитки през лятото датира от стотици години. Най-големите консуматори на чай на глава от населението са страни от тропическите и пустинни райони. Охлаждащото въздействие на горещите чайове има и своя научна обосновка.

 

През 2012 година екип от учени начело с др Оли Джей направил експеримент, в който доброволци са накарани да се движат не особено интензивно в помещение с 24 градуса температура и 23% относителна влажност. По време не експеримента, участниците пиели вода с различна темпертура – 1.5˚C, 10˚C, 37˚C или 50˚C. След приемането на топлата напитка, съхранението на топлината в тялото намаляло, а това всъщност е най-важният фактор, определящ телесната температура. Обяснението на тези резултати се крие в потенето. Колкото по-гореща напитка пием, толкова повече пот се отделя от тялото ни, а тя увеличава загубата на топлина.

 

В друго изследване на същия екип, напитки с различна температура се прилагат през устата и директно в стомаха чрез специална тръба. Данните показали, че само когато студените напитки се доставят директно до стомаха, те водят до намаляване на потенето. Това доказва, че сензорите, отговорни за потенето и следователно за регулирането на телесната температура, се намират някъде в коремната кухина.

 

Финално, учените правят трети експеримент. Този път сравняват поглъщането на лед с пиенето на напитка с 37˚C. В потвърждение на предходните експерименти, изследователите установили, че потенето намалява при приема на леда, а в резултат на това – и отделянето на топлина от тялото. Поглъщането на ледена напитка преди тренировка и в гореща и влажна среда обаче, е полезно.

 

Трябва да се вземат предвид и специфичните условия, при които са проведени описаните експерименти, защото в наистина горещи дни телата ни така или иначе се потят и стимулирането на прекомерно потене може да доведе до дехидратация.

 

В обобщение, при избора на напитки през лятото, не пренебрегвайте горещия чай. Не изключвайте и ледените фрапета. А може би истината е някъде по средата?

Етикети: чай лято

Оставете коментар