Кафе без кофеин – вредно ли е?

Публикуван от: coffespot 31/05/2017 2 Коментар(и)

Много хора обожават да пият кафе, но не могат да погълнат толкова много кофеин, колкото кафе биха изпили. Точно затова е създадено безкофеиновото кафе. То не се различава по нищо друго от обикновеното кафе, освен по това, че кофеинът е извлечен. Полезно или вредно е обаче?

 

При безкофеиновото кафе поне 97% от кофеина на зрънцата е предварително премахнат. Това се случва с вода, органични разтворители или въглероден диоксид. Кафето се промива в разтворителя, докато кофеинът се извлече в него, след което разтворителят се отстранява. Този процес се извършва преди изпичането на зрънцата и не променя по друг начин състава им. Вкусът, ароматът и цветът може да се променят в зависимост от използвания похват.

 

Все пак, безкофеиновото не е с 0% съдържание на кофеин. Обикновено чаша такова кафе (в зависимост от конкретното количество) съдържа между 0 и 7 мг кофеин. В чаша нормално кафе, кофеинът е между 70 и 140 мг.

 

Кафето има редица ползи за здравето. Например, то е един от доказаните източници на антиоксиданти. Безкофеиновото кафе може да набави приблизително същите количества антиоксиданти, каквито и нормалното кафе. Антиоксидантите са много ефективни при неутрализирането на свободните радикали, като така помагат за предотвратяване на болести като сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. В малки количества, кафето, в това число и безкофеиновото, съдържа и други полезни елементи като магнезий и вит. B3 например. Смята се, че любимата напитва значително намалява риска от преждевременна смърт, както и смърт от инсулт или сърдечно заболяване. Сред научно доказаните ползи от кафето е и факта, че предпазва невроните в мозъка, предотвратявайки развитието на неврогенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

 

Заради почти липсващия кофеин обаче, безкофеиновото кафе има недостатъци в сравнение с обикновеното кафе. Именно кофеинът е виновникът кафето да подобрява настроението, паметта и концентрацията, да усилва метаболизма и физическата издръжливост и да намалява депресивните и суицидни мисли.

 

В обобщение, кафето макар и демонизирано в миналото, всъщност е една от най-полезните напитки. За определени групи хора обаче, чувствителни към кофеина, може въздействието му да не е особено благоприятно. Точно за тях безкофеиновото кафе е чудесен избор. И независимо от апокрифните легенди за вредни ефекти, безкофеиновото кафе е също толкова полезно, колкото и кофеиновото.

2 Коментар(и)

стефан николов:
11/11/2018, 18:09:13
Отговори

благодаря за коментара . кофеиновото кафе много ми вдига нервите и се стресирам , а безкофеиновото е добре .

Ана:
13/11/2021, 19:46:59
Отговори

Здравейте, бихте ли ми отговорили какво е съдържанието на Арабика и Робуста в кафе Decatienato, надявам се, че го изписва правилно? С уважение :Ана

Оставете коментар