Какви емоции ни носи ароматът на кафе?

Публикуван от: coffespot 31/05/2017 0 Коментар(и)

Доказано е, че ароматите оказват влияние върху мозъка и емоциите ни. Ароматът на канела например повишава концентрацията и намалява раздразнителността. Уханието на мента подобрява храносмилането и физическата издръжливост и дори е в състояние да понижи телесната ви температура. Лавандулата успокоява, премахва стреса и е подходящ аромат за хора, страдащи от безсъние.

 

Съществуват научни теории, според които ароматите издават дори подходящия ни партньор в живота и ако един мъж и една жена взаимно харесват как миришат, това е сигнал, че без проблем ще създадат здраво потомство.

 

Ароматите се използват в традиционния мърчъндайзинг като в зависимост от продуктите или услугите, които предлагат, търговците използват различни аромати, за да стимулират определени емоции у клиентите си.  В учебниците по маркетинг ще откриете редица примери за подобни „хитрини”, като например разпръскването на аромат на прясно изпечен хляб в хранителни магазини. Смята се, че той кара клиентите да изпитват глад, а това ги стимулира да пазаруват повече продукти.

 

Какви усещания ни носи обаче ароматът на кафе? Дали може да предизвика същите емоции, които ни носи при пиене? Всички знаем възбуждащото му и ободряващо въздействие върху организма. Оказва се, че е достатъчно само да помиришем кафе, за да активираме латентни гени в мозъка си, което ни кара да се чувстваме бодри.

 

Едно изследване доказва, че 13 различни гени в мозъка се променят в зависимост от липсата или наличието на аромат на кафе. Експриментът изследвал 2 групи плъхове, изложени на стрес. Едната група имала в помещението аромат на кафе, а другата - не. Учените установили, че плъховете, които миришели кафе, докато били изложени на стрес, след това показали по-високи нива на изследваните гени, свързани с редуциране на стреса.

 

Отвъд чисто физическите прояви, ароматът на кафе влияе на мозъка ни и по друг начин – той е в състояние да възбуди определени спомени. Обонянието е свързано с центъра на емоциите в мозъка. Така, ако имате някакви емоционални спомени, свързани с кафето, ароматът му може да ги активизира. Това е начин да си спомните за уикендите, прекарани с любимите баба и дядо, сутрини от детството си, когато родителите ви са приготвяли кафе или стар приятел, с когото сте се виждали предимно на по кафе.

 

Емоционалните спомени са индивидуални. Те могат да бъдат и негативни. А вие, спомняте ли си нещо, когато помиришете кафе?

Оставете коментар