Кафето и кърменето

Публикуван от: coffespot 02/05/2017 0 Коментар(и)

Трябва ли да се спре кафето по време на кърмене? Това е въпрос, който почти всяка кърмеща майка си задава. Докато кърмят бебетата си, много жени силно ограничават храните и напитките, които приемат. Понякога такава диета е наложителна – ако бебето доказано е проявило алергия или непоносимост към някаква група храни.  В много от случаите обаче, ограниченията идват от самите майки във връзка с предразсъдъци, мода или просто страх да не навредят на децата си.


Няма да коментираме надълго и нашироко белтъка на кравето мляко, газообразуващите храни и водят ли те до колики и т.н. Днес темата е кафето и свързаните с неговото пиене ефекти по време на кърмене. И може да ви изненадаме – но - да, абсолютно безопасно е да пиете кафе докато кърмите. Действително, кофеинът, който приемате стига и до кърмата, но последните проучвания предполагат, че количеството му е под 1 процент от това, което действително сте погълнали.

 

И така, въпросът не е дали, а колко. По колко чаши кафе на ден е приемливо да пие една кърмеща майка? Американската педиатрична асоциация* препоръчва кърмачките да не пият повече от 3 чаши на ден. Организацията, подкрепяща кърменето - Ла Лече Лига* е дори  още по-щедра и смята, че до 5 чаши кафе на ден е напълно приемливо да се пият.

 

Експертите са категорични, че вероятността пиенето на кафе да се отрази на поведението на бебето е минимална. Ако все пак виждате нещо необичайно у своето бебе, след кърмене след употреба на кафе, можете да си направите експеримент. Спрете кафето за седмица и след отново започнете да го пиете. Преценете дали има промяна в поведението на детето. Отговорът дали да пиете кафе или не, ще дойде сам.

 

*Източник:  https://shop.aap.org/new-mothers-guide-to-breastfeeding-ebook/

*Източник: What effect does the mother's consumption of caffeine have on the breastfeeding infant?:  http://www.llli.org/faq/caffeine.html

Оставете коментар