Кафето и Мозъкът – историята на една любов

Публикуван от: coffespot 08/09/2017 0 Коментар(и)

 

Кафето с право може да бъде наречено висококачествено мозъчно гориво. Ефикасността му го превръща в  течно злато и не е изненадващо, че основната активна съставка на кафето, кофеинът, е най-често използваното психоактивно лекарство в земното кълбо. Връзката между основния ботанически източник на кофеин - растението кафе - и собствената ни биохимия е изключително силна.

 

Как кофеинът влияе на мозъка ни? Когато мозъкът възприеме приетия кофеин, той потиска невротрансмитер, наречен аденозин. Аденозинът влияе на вниманието, бдителността и съня. Той се натрупва в мозъка през деня, подобно на живака, издигащ се в термометър. Когато аденозинът достигне определено ниво, тялото ви решава, че е време за лягане.

 

Кофеинът има противоположния ефект на  аденозина. Той се свързва с определени рецептори в мозъка като ключ, който се монтира в ключалката. Ако кофеинът е в ключалката, аденозинът не може да се свърже и не може да ви приспи.

 

Когато кофеинът блокира аденозина, това усилва въздействието на мозъчни химикали като глутамат и допамин, които дават енергия, подобряват процеса на мислене и намаляват умората. Кофеинът също така увеличава серотонина, който влияе основно върху настроението. Точно така: сутрешната чаша кафе може да ви направи по-щастлив човек.

 

Изследванията също показват, че кофеинът подобрява способността за учене и концентрация до 10%. Кофеинът може дори да облекчи главоболие и мигрена чрез свиване на кръвоносните съдове в мозъка.

 

Ползите за кафето върху функционирането на мозъка са безспорни и то дори доказано намалява сериозно риска от Алцхаймер, но трябва да внимавате какво кафе консумирате. Рядко изследванията обръщат внимание на начина, по който компаниите обработват кафевите зрънца, преди да ги предложат на пазара.

 

Растението кафе вирее предимно на места с горещ и влажен климат като Южна Америка и Африка. Такъв климат обаче е царство за мухъла и плесените. Неотдавнашно проучване установи, че 91,7% от зелените кафе зърна са замърсени с мухъл. Много компании не почистват съоръженията си за обработка между партидите и така в дъното на резервоарите се заселва мухъл, който замърсява кафето. Микотоксините, токсични странични продукти, могат да имат сериозни последици за здравето, в това число с увреждания на мозъка, наддаване на тегло, рак, хипертония, бъбречни заболявания и много други здравословни проблеми. Така че, помислете преди да си купите евтино кафе със съмнително качество...

Оставете коментар