Кафето не пречи да усетите вкуса на виното, твърди проучване

Публикуван от: coffespot 01/02/2017 0 Коментар(и)

Дълго време сред дегустаторите на вино се смяташе, че не трябва да пият кафе. Причината – митът, че силният вкус на кафето пречи след това да усетят всички аромати на виното. Скорошно проучване обаче развенчава този мит.


Ник Браун е редактор на рубриката Daily Coffee News в списание Roast. В своя публикация по темата, Браун разказва за емпирично изследване, което направил известният дегустатор на вина Харви Стейман заедно със своя братовчед – бариста и собственик на кафене в Хаваи.


В изследването си, двамата Стейман тествали 3 вида вино и 3 вида кафе. Дегустаторът избрал едно леко бяло вино, леко червено вино и наситено червено вино с плътно тяло за теста. Баристата избрал съответно 3 вида кафе – приготвено с капкововарене, сварено с пълно потапяне и еспресо.
В изследването участвали и клиенти на заведението.


Първо опитали виното, като дискутирали неговия сорт, аромати и начин на производство. След това направили същото с кафето, като обсъждали какъв би могъл да е неговия произход, начин на изпичане и техника на приготвяне. След това тествали напитките в обратен ред и така, докато напълно се убедили, че вкусовете по никакъв начин не се нарушават от смесването им. Напротив – според специалистите по вкусовете на виното и на кафето, двете дори се допълват. И трите вида кафе със своята деликатна горчивина допринесли за повече очарователни нюанси във вкуса на вината.


И докато въпросното изследване доказва, че кафето и виното могат да вървят ръка за ръка, редица медицински проучвания говорят за ползите за здравето ни от тях. А междувременно на пазара се появиха комбинирани продукти – вино с кафе. Първоначално звучи като нещо, което не бихте искали да опитате, нали? Все пак, ако попаднете на такова – опитайте го!


Последен научен аргумент в ползва на любовта едновременно към виното и кафето – учени твърдят, че чашка кафе преди да консумирате вино може да помогне да избегнете махмурлука!

Наздраве!

Оставете коментар