Кои държави за най-големите консуматори на кафе в света?

Публикуван от: coffespot 11/01/2017 0 Коментар(и)

 

Чудили ли сте се някога кои в държави в света се пие най-много кафе? В тази статия ще ви представим топ-10 на страните-консуматори. Данните са на Евромонитор, като класацията е направена на база килограми кафе на зърна, употребени на глава от населението за година. Според средното количество кафе, нужно за направата на чаша от енергизиращата напитка, сме пресметнали и по колко чаши кафе на ден пие гражданин на съответната държава.


На първо място като консуматор на кафе се нарежда Финландия. Един средностатистически финландец употребява по 9.6кг кафе на година, или по повече от 2 чаши и половина дневно.  Всъщност консумацията е значително по-висока, защото в тези калкулации влизат и децата. Финландците предпочитат светло изпечено кафе.


Може би любовта към кафето се предава по съседски, защото на второ място по консумация на кафе е отново скандинавска страна – граничещата с Финландия Норвегия. Норвежците употребяват по 7.2кг кафе годишно на човек или по 2 чаши на ден. Кафето в страната на фиордите обикновено се сервира чисто на закуска, а също и след вечеря, заедно с десерта. Годишната консумация на кафе за цялата 5-милионна страна е над 36 000 тона!


Изненадващо или не, третата страна с най-голяма консумация на кафе на глава от населението в света отново е европейска, и отново на север на картата на стария континент. Холандците пият средно по 1.8 чаши кафе на ден, а годишната консумация на човек е 6.7кг. Още през 1616 година, холадците първи в Европа опитват да култивират живи кафеени храсти, а в ниската земя има и специална дума за специалното време от деня за пиене на кафе - "Koffietijd".


Оставаме в Европа и с номер 4Словения, където се консумира средно по над 6 кг кафе на човек годишно или по 1.7 чаши дневно. В Словения кафето се сервира силно и в малки чашки, понякога с мляко или сметана. 


Австрийците са на 5-то място по консумация на кафе в света с 5.5 кг годишно на човек, или чаша и половина на ден. Неслучайно, една от най-популярните рецепти за кафе в света е виенското кафе.


Съседите ни, сърбите, също се нареждат в топ-10 като консуматори на кафе на глава от населението в света. Количествата, които се пият на запад от Трън са близки до австрийските. Вида на предпочитаното кафе пък е близък до този, сервиран в Словения – силно турско кафе в малки чашки. 


Връщаме се на север, на територията на топ-консуматорите или в Скандинавието. Дания е седма по консумация на кафе на човек. Датчаните употребяват 5.3 кг кафе годишно или по чаша и половина на ден. Датчаните се нареждаат на 6-то място в друга класация – за най-скъпо кафе в света.


Германците консумират малко над 5 кг кафе годишно. Съотнесено към цялото население на страната, това прави над 445 000 тона кафе за година. Впечатляващо количество, нали? То ги нарежда на 8-мо място в класацията.


Девети са белгийците. В съседната на Германия страна консумират по 4.9кг кафе на глава от населението. Любовта на белгийците към кафето вероятно се заражда още по времето, когато са били колонизатор в Африка. Тогава, белгийците са имали достъп до кафеените плантации в Конго и Руанда.


Едва с десетата позиция напускаме Стария континент и се пренасяме в Бразилия. Тя освен основен производител на кафе е и в топ-10 на страните консуматори. Нека не забравяме, че населението на Бразилия е над 200 милиона души, така че количеството кафе, консумирано годишно в страната е наистина изумително –1 милион тона!

 

Оставете коментар