Видове зимни японски чаени церемонии

Публикуван от: coffespot 02/11/2017 0 Коментар(и)

 

В страните от Изтока чаят е на особена почит, а традициите по приготвянето и поднасянето му са установени от стотици години. Японските чаени церемонии са пример за преклонение към всички мънички красиви детайли на заобикалящата ни среда и будят възхищение у  хората, чужди на японските ритуали и култура.

 

През годините са се утвърдили различни видове чаени церемонии в зависимост от времето от деня, в което се провеждат, поводът, по който се устройват или сезонът, в който се случват. Първата за годината чаена церемония, която се прави през януари, се нарича Hatsugama /初釜/, което в превод означава „Първият чайник”.  Тогава учителят приготвя чай и храна за своите ученици, което се случва само веднъж в годината.

 

Посрещането на зимата като сезон се чества в началото на Ноември. Kuchikiri-no-chaji / е чайна церемония, с която започва да се приготвя чай от новия, събран през пролетта. По традиция, чаените листенца се съхраняват в запечатани стъкленици на хладно място. При Kuchikiri печатът тържествено се разчупва и за пръв път се консумира новия чай. Ритуалът започва на обяд и продължава около 4 часа.

 

Akatsuki-no-chaji /暁の茶事/ или „Зимна чаена церемония на зазоряване” се провежда в ранното утро на студен зимен ден. По време на тази чаена церемония, участниците се наслаждават на настъпването на зората в чайната стая. Акцент е промяната в помещението, докато слънчевата светлина бавно започва да се появява през малките прозорци и всички предмети в стаята започват да изглеждат различно в сравнение с горящата преди това свещ.

 

Обратно, Yobanashi /夜咄/ или „Вечерна зимна чаена церемония” е тържествено посрещане на залеза и чества настъпването по-дългата зимна нощ. Йобанаши започва на свечеряване и преминава основно в тъмна чайна стая със запалени свещи. Обикновено има свещи и фенери и в градината, за да се позволи на гостите да мият ръцете си в Цукубай (традиционен за японските чаени градини кладенец за измиване на ръцете и лицето).

 

Ако зашеметяващият свят на японското изкуство по поднасянето на чай ви е интересен, прочетете и статията ни, посветена на летните японски чаени церемонии: http://coffeespot.bg/Summer_Japanese_Tea_Ceremonies 

Оставете коментар