КАКВО Е Капучино

Публикуван от: coffespot 01/02/2017 0 Коментар(и)

Днес всички свързваме думата "капучино" с любимата напитка. В класическата рецепта за капучино, кафето е 1/3 от обема на напитката, 1/3 е нагорещено на пара мляко и 1/3 - плътна шапка от млечна пяна.


На практика обаче тази напитка е кръстена на католически монасешки орден. Капуцините носели кафяви роби с качулки, които наподобявали по цвят напитката, която за пръв път се появява във Виена през 18 век. Всъщност думата "капучино" произхожда от латинското "Caputium", което означава "качулка" или "шапка".  Заради монасите – капуцини, думата става нарицателно за цвета на техните дрехи, който бил доста популярен в Европа по това време.  (Само като любопитна подробност относно ордена на капуцините е добре да знаете, че те имат свое представителство в България и дори са първият католически орден, от който идват проповедници у нас още по времето на Османската империя. Според техните твърдения, точно техни монаси са пренесли и култивирали ягоди за пръв път по нашите земи.)


Ето и малка история за капучиното. Противно на очакванията, че това е италианско въведение, капучиното се споменава за пръв път във Виена. То става много популярно след 1700 година по виенските кафенета. Интересен факт е, че преди това кафето в Европа се е правило по рецептата на турското кафе – на джезве и с вода. Добавянето на мляко към кафето се споменава едва през 1700 година.


През 1805 година за пръв път думата влиза в речник на Хабсбургската монархия. Като описание на напитката е посочено "кафе със сметана и захар". "Kapuziner" (какво е австрийската вариация на думата) се споменава отново в писания в 1850, които са описани като "кафе със сметана, подправки и захар".


В съвременния си вид Капучиното се появява едва пред 20 век, заедно с първите еспресо кафемашини, които позволявали нагряване на млякото на пара.


Днес Капучиното е една от най-предпочитаните рецепти за кафе, а кафето е най-популярната напитка в света. ​

Оставете коментар