Колко вида кафени зърна има?

Публикуван от: coffespot 02/11/2017 3 Коментар(и)

 

Обявихме месец Ноември за месец на кафето на зърна. Ще се изненадате колко много, много видове кафе на зърна има. Общото за всички е, че плодчетата се берат от кафеените дървета, обработват се, след което се пекат, мелят и варят. И дотук.

 

Кафето може да варира в десетки видове на база на няколко фактора:

 

Според сорта. Генерално, сортовете кафе се делят на 2 големи дяла – арабика и робуста. Кафетата арабика са по-разпространени и като цяло им се носи славата на по-качествени от робуста. Ако купувате кафе от Coffeeshop, поръчвате си го в ресторант или си го приготвяте сами у дома, по-вероятно ще пиете арабика. Сортовете робуста се отглеждат по-лесно и са по-непретенциозни, съдържат малко повече кофеин и се считат за по-нискокачествени от арабика. Робуста кафе се ползва често за направата на инстантно кафе.

 

Според метода на обработка. Зелените кафе зърна се бработват основно по 2 начина: измити и непочистени. При първият метод, зърната кафе са обработени с многоетапен процес, включващ накисване във вода, смачкване, ферментиране, изсушаване, почистване от обвивката и сортиране по качество. Кафетата, обработени по мокър метод са по-свежи, плодови и леки на вкус. При втория метод, кафетата се разстилат на слънце и се оставят да съхнат в продължение на 2-3 седмици, след което се почистват. Този тип кафета са по-силни и плътни като вкус.

 

Според страната на произход. Произходът е един от най-важните критерии за типологизация на кафето. Вкусовете на кафето варират според географския район, климата и почвата, при които се отглеждат растенията. Етиопските кафета например са по-богати и плътни като тяло и вкус, хавайските кафета са по-киселинни, а сортовете от Латинска Америка са по-плодови и меки на вкус.

 

Според изпичането. Печенето на кафето е процес, при който може да се получат вариации от вкусове и количество кофеин видове кафе. Според продължителността на изпичането, кафето бива светло, средно, средно-тъмно и тъмно. В същата прогресия се променя и вкуса му – от мек и плодов при светлите кафета до трапчив и плътен при тъмно изпечените.

 

Според начина на варене. Варенето е последната стъпка от подготовката на кафето за консумация. Съществуват разнообразие от методи за варене на кафе – френска преса, еспресо, шварц, турско и др.  Естествено, вкусът е съвсем различен според начина на приготвяне на кафето, а това е факторът, по който най-често потребителите разграничават видовете кафе. 

3 Коментар(и)

пепа димитрова:
04/11/2017, 14:04:54
Отговори

2 вида сортове кафе Робуста и Арабика

Ивелина:
12/11/2017, 22:39:11
Отговори

Арабика и Робуста

Диана Стойчева:
15/11/2017, 09:49:12
Отговори

Арабика и робуста.

Оставете коментар