Интересни турски традиции с кафе

Публикуван от: coffespot 11/01/2018 0 Коментар(и)

 

Знаете, че Турция е една от страните с традиции в приготвянето на кафе. Горчивата напитка е част от най-важните обреди и ритуали в южната ни съседка.

 

Така например, по време на сватба, младоженецът дава обед винаги да осигурява кафе на съпругите си. Ако не изпълни обещанието си, това е основание за развод.

 

По време на годеж пък, бъдещата булка трябва да сервира кафе на родителите си и бъдещия си съпруг, когато дойде да иска ръката й. Тя обаче няма думата относно предложението. Може да изрази волята си за бъдещия брак единствено чрез вкуса на кафето. Ако сервира напитката на годеника си, овкусена със захар, значи е съгласна с годежа. Ако е сложила сол – значи този брак не й е по волята.

 

Според друга традиция, свързана отново с годежа, булката сервира на своите родители и родителите на жениха кафе със захар. На бъдещия си мъж обаче дава чаша, овкусена със сол. От младоженеца се очаква да изпие кафето си, без да направи никаква физиономия. Ако успее, значи наистина много иска момичето. Родителите пък внимателно анализират уменията на девойката да сервира кафе. В края на ритуала двете семейства разменят комплименти и поставят пръстени на младоженците.

 

Има много истории, разказващи за произхода на тази традиция. Най-популярната твърди, че всичко започнало в резултат на грешка. Някога, още по времето на Османската империя, една бъдеща булка объркала захарта със сол в чашата на бъдещия си съпруг. След като опитал соленото кафе, женихът по никакъв начин не подсказал с мимики, че пие солено кафе. За грешката, момичето разбрало от друг физиономията на друг гост и се засрамило. Вместо да се ядоса на годеницата си, младоженецът скалъпил цяла история колко обича солено кафе. Помолил я да му приготвя кафето така и след сватбата им и казал, че предпочита цял живот да пие солено кафе, отколкото да вижда жена си засрамена.

 

Турските традиции, свързани с кафето са наистина романтични, нали?

 

Южните ни съседи са известни и с хубави поговорки:

 

„Кафето трябва да е черно като ада,

Силно като смъртта

И сладко като любовта.“

Оставете коментар