Видове летни японски чаени церемонии

Публикуван от: coffespot 02/11/2017 0 Коментар(и)

Вече ви разказахме за японските чаените церемонии, които се устройват през студените месеци. В тази статия сме събрали информация за летните чаени церемонии от далечния Изток.

 

Yuuzari-no-chaji (Yûzari-no-chaji)  夕ざりの茶事 е тържествено посрещане на залеза през топлите месеци. На български, би могла да се нарече „Вечерна чаена церемония”.  При нея участниците заедно съпреживяват преминаването от дневна светлина към осветеността на запалена свещ. Сякаш всички заменят реалността с един вълшебен мистичен свят, където автономен господар е чаят.

 

Asa-cha/ 朝茶/ или Лятна ранна сутрешна церемония. Както подсказва и името й, тази чаена церемония се организира в прохладното утро на горещите летни месеци. Горещината на огнището и на самата напитка се съчетава с жегата на лятото.

 

Shoburo/ 初風炉/ е първата употреба на преносимо огнище (Фуро) през годината. Случва се през май.  Японците обичат да придават на всичко официален и церемониален вид.

 

Една пълна японска чаена церемония трае около 4 часа и далеч надхвърля европейските ни представи за групово събиране и пиене на чай.  Устройването на истинска японска чаена церемония се учи с години, дори десетилетия, и включва разнообразни умения, които домакинът следва да е усвоил – да приготвя и сервира чая с отмерени грациозни движения, да е запознат с изкуството на подреждане на цветя, с готвенето и грижата за градината, да цени поезията, калиграфията, да може да изработва красиви предмети и други... Самите чайни са построени така, че да фокусират вниманието на присъстващите върху красотата на природата в най-простичките й прояви – като падането на светлината или шума от ромоляща вода например.

Оставете коментар