Как се разпенва мляко за капучино?

Публикуван от: coffespot 31/05/2017 0 Коментар(и)

 

 

Млечната пяна е съставка, необходима за много от любимите ни рецепти за кафе. Тя се използва и за други горещи напитки. Ако млякото не е приготвено както трябва, рискувате цялата ви напитка да се превърне в провал. Колкото и лесно и просто да изглежда, направата на идеална млечна пяна има своите трикове и необходими стъпки. Затова, в настоящата статия искаме да ви научим как да разпенвате млякото си идеално.

 

Използването на еспресо машина наистина ще ви улесни, тъй като повечето уреди са снабдени с необходимата приставка за пара. Нейната функция се състои в това да затопля млякото с насочена пара под определено налягане. В същото време въпросната струя добавя въздушни мехурчета в млякото, което го превръщат в нежна пяна

 

Друго приспособление, което ще ви е нужно, за да разпенвате мляко за капучино, е един типичен за баристите съд, а именно специалната метална каничка, наречена питчер.

 

 

 

Ето ги и стъпките за разпенване на мляко:

 

 1. Сипете студено прясно мляко в питчера
 2. Включете парната приставка на еспресо машината
 3. Потопете върха на приставката точно под повърхността на млякото
 4. Внимавайки върха на приставката да е близо до периферията на каничката, пуснете струя пара
 5. Започенете да мърдате парната приставка нагоре и надолу, встрани и в центъра на каничката, за да наситите цялото мляко с еднородни малки нежд=ни мехурчета.
 6. За да приготвите капучино, добре разпененото мляко трябва да е удвоило обема си, а за Латте той трябва да е нарастнат 1 ½ пъти
 7. Структурата на готовото мляко трябва да е гладка и наподобяваща разтопен сладолед
 8. Направената пяна трябва да се използва незабавно

 

За финал, ето и няколко трика.

 

 • Ако са останало големи балончета по повърхността на млякото, почукайте нежно питчера в повърхността на масата и завъртете течността с кръгообразни движения.
 • Колкото повече разпенвате млякото, толкова повече неговата структура се разпада.
 • Почиствайте парната приставка след всяка употреба, защото там е любимо място за опасни бактерии.

Оставете коментар