-
Вашата кошница е празна!
Идеалния вариант за истинско експресоооооооооо: температура на водата в машината 90 градуса,налягане 9 бара,време за приготвяне 25 секунди,количество кафе 7 грама,количество 25 милилитра иииии страхотното кафе с съвършено.
Всички знаят, че Италия е една от страните, прочута с майсторството си в приготвянето на кафе. Повечето популярни рецепти, които познаваме днес, възникват именно на Апенинския полуостров. Италианците са ревностни по отношение на приготвянето на хубаво кафе и не толерират никакво отклонение от перфекционизма. Днес ще споделим с вас задължителните елементи на идеалното италианско еспресо.
Температура на водата в машината трябва да бъде 90 градуса
Един от важните елементи на перфектното еспресо е водата. Тя не трябва да е твърда, защото това подтиска нюансите на кафето. Изберете мека до средно твърда вода, или използвайте минерална вода. Освен качествата на водата, важно е и до каква температура е нагрята тя. Това в последствие оказва влияние върху целия процес и технология на приготвяне на кафето. Правилната темепература за приготвяне на еспресо е 90 и не повече от 95 градуса по Целзий. Ако температурата е по-ниска, кафето може да добие кисел вкус, а ако е по-висока – да стане горчиво.
Налягането трябва да е 9 бара
Дефакто процеса на извличане на вкуса на кафето се състои в преминаване на вода с определена температура и под определено налягане през кафената смес за определено време. Всеки един от тези елементи може да окаже влияние върху крайния резултат. Защо налягането трябва да е 9 бара? Ако налягането, под което горещата вода преминава през кафената смес е твърде ниско, кафето или няма да има каймак, или той бързо ще изчезва. Високото налягане ще скъси времето на приготвянето на кафето, а то също е от задължителните елементи, за които италианците имат норми.
Време на приготвяне на съвършеното еспресо е 25 sec
Може да се разпрострете до максимум 30 секунди. Ако времето на екстракцията е под 20 секунди, можете да го коригирате като използвате по-фино смляна смес. Ако приготвянето на доза еспресо отнема над 30 секунди, използвайте по-едро смляно кафе. Други елементи, които оказват влияние върху времето на приготвяне са количеството кафе и колко натиск сте оказали в цедката.
Количество смляно кафе трябва да е 7 gr
Идеалното количество кафе, което се ползва за направата на 1 доза съвършено еспресо е 7 грама. Ясно е, че ако ползвате повече, това ще промени вкуса на кафето, както и много от другите променливи – време за приготвяне, налягане и т.н. Ако следвате всички инструкции дотук, ще получите идеалното количество на 1 доза еспресо.
Количество на готовото кафе - 25 ml
И последния задължителен елемент на идеалното италианско еспресо е
Температура на готовото кафе.
Съвършенство сте постигнали, ако вашето еспресо излезе от машината с температура от 67 градуса.
Идеалния вариант за истинско експресоооооооооо: температура на водата в машината 90 градуса,налягане 9 бара,време за приготвяне 25 секунди,количество кафе 7 грама,количество 25 милилитра иииии страхотното кафе с съвършено.
Задължителните елементи идеално италианско кафе експресо са температурите на водата в машината 90 градуса 9 бара време за преготвяне 25 секунди количеството смляно кафе е 7 грама за едно кафе количеството на готовото кафе е 25 милилитра тем на готовото кафе е 67 градуса.
Задължителните елементи на идеалното италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.
Задължителните елементи на идеалното италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.
Задължителните елементи на италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.
тепературата на водата в машината е 90 грабуса налягане 9 бара времеза приготвяне 25 секунди количество на кафето 7 грама . тепературата на готовото кафе 67 градуса
1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.
1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.
За приготвянето на хубаво кафе трябва: Водата да е 90 градуса,9 бара налягане,7 грама хубаво кафе и с това се получава 25 милилитра кафе с 67 градуса нежна топлина.
1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.
Хубавото еспресо изисква:1.температура на водата в кафе машината-90° 2.Налягане-9 бара 3.количество на кафето-7 гр. 4.температурата на готовото еспресо 67° 5.количество на готово еспресо-25мл. 6.време за приготвяне на идеалното еспресо 25 сек. И не на последно място хубаво и ароматно кафе подходящо за еспресо
Прочетох статията и коментарите, но не можах да разбера колко точно е идеалната температура на водата, налягането количеството смляно кафе и времето за приготвяне.
Статията е грешна само като прегледах по-тъмните надписи. Хора в зависимост от това какво кафе имате ( вид на процеса(сух, полусух,мокър и вид на изпичането (светъл,кафяф, тъмен), всичко останало варира. от процесите аз предпочитам мокър а от видовете изпичане кафяв. Логиката е следнатаю колко от по-светло към по тъмно е изпечено кафето толкова по ниска трябва да е температурата от 95-91 градуса. Налягането също е много важно има няколко вида които се позват в еспресо технологията (това са така наречени инфузии при екстракта на кафе).Има преинфузия постинфузия и т.н. Времето на екстракт също е относително но то варира от 20-30 сек. Относно количество смляно кафе мисля че, сме едни от малкото страни вече дето ползват 7г. оскъдно малко е, това са тънките сметки на ресторантьорите от отминалите епохи. Едно хубаво еспресо вкусно плътно с добра текстура е минимум 8г. като аз лично предпочитам 9-9,5г.Количеството на готовота кафе се мери в g. не в ml. заради разликата в дименсията, в зависимост от срока на изпичане понякога за едно и също количество кафе(готова напитка) може да покажа различни ml. което в g го няма, това се получава от разликата в TDS (total dissolved solids) на кафето.Набързо нахвърлих този коментар ако някой има въпрос да пише [email protected]
Статията е грешна само като прегледах по-тъмните надписи. Хора в зависимост от това какво кафе имате ( вид на процеса(сух, полусух,мокър и вид на изпичането (светъл,кафяф, тъмен), всичко останало варира. от процесите аз предпочитам мокър а от видовете изпичане кафяв. Логиката е следнатаю колко от по-светло към по тъмно е изпечено кафето толкова по ниска трябва да е температурата от 95-91 градуса. Налягането също е много важно има няколко вида които се позват в еспресо технологията (това са така наречени инфузии при екстракта на кафе).Има преинфузия постинфузия и т.н. Времето на екстракт също е относително но то варира от 20-30 сек. Относно количество смляно кафе мисля че, сме едни от малкото страни вече дето ползват 7г. оскъдно малко е, това са тънките сметки на ресторантьорите от отминалите епохи. Едно хубаво еспресо вкусно плътно с добра текстура е минимум 8г. като аз лично предпочитам 9-9,5г.Количеството на готовота кафе се мери в g. не в ml. заради разликата в дименсията, в зависимост от срока на изпичане понякога за едно и също количество кафе(готова напитка) може да покажа различни ml. което в g го няма, това се получава от разликата в TDS (total dissolved solids) на кафето.Набързо нахвърлих този коментар ако някой има въпрос да пише [email protected]
Коментарите бяха много полезни за мен ... Без малко да изхвърля кафе машината .Мислех че причината е в нея . Оказа се че човека почне ли да разбира много като мен - греши ... Всичко написано е от майстори кафеджии.... Благодаря ....
Аз така и не успях да постигна перфектното еспресо в домашни условия, но определено ще пробвам пак след тази статия. :)