Кои са задължителните елементи на идеалното италианско еспресо?

Публикуван от: coffespot 28/04/2017 10 Коментар(и)

Всички знаят, че Италия е една от страните, прочута с майсторството си в приготвянето на кафе. Повечето популярни рецепти, които познаваме днес, възникват именно на Апенинския полуостров. Италианците са ревностни по отношение на приготвянето на хубаво кафе и не толерират никакво отклонение от перфекционизма. Днес ще споделим с вас задължителните елементи на идеалното италианско еспресо.

 

Температура на водата в машината трябва да бъде 90 градуса

Един от важните елементи на перфектното еспресо е водата. Тя не трябва да е твърда, защото това подтиска нюансите на кафето. Изберете мека до средно твърда вода, или използвайте минерална вода. Освен качествата на водата, важно е и до каква температура е нагрята тя. Това в последствие оказва влияние върху целия процес и технология на приготвяне на кафето. Правилната темепература за приготвяне на еспресо е 90 и не повече от 95 градуса по Целзий. Ако температурата е по-ниска, кафето може да добие кисел вкус, а ако е по-висока – да стане горчиво.

 

Налягането трябва да е 9 бара

Дефакто процеса на извличане на вкуса на кафето се състои в преминаване на вода с определена температура и под определено налягане през кафената смес за определено време. Всеки един от тези елементи може да окаже влияние върху крайния резултат. Защо налягането трябва да е 9 бара? Ако налягането, под което горещата вода преминава през кафената смес е твърде ниско, кафето или няма да има каймак, или той бързо ще изчезва. Високото налягане ще скъси времето на приготвянето на кафето, а то също е от задължителните елементи, за които италианците имат норми.

 

Време на приготвяне на съвършеното еспресо е 25 sec

Може да се разпрострете до максимум 30 секунди. Ако времето на екстракцията е под 20 секунди, можете да го коригирате като използвате по-фино смляна смес. Ако приготвянето на доза еспресо отнема над 30 секунди, използвайте по-едро смляно кафе. Други елементи, които оказват влияние върху времето на приготвяне са количеството кафе и колко натиск сте оказали в цедката.

 

Количество смляно кафе трябва да е 7 gr

Идеалното количество кафе, което се ползва за направата на 1 доза съвършено еспресо е 7 грама. Ясно е, че ако ползвате повече, това ще промени вкуса на кафето, както и много от другите променливи – време за приготвяне, налягане и т.н. Ако следвате всички инструкции дотук, ще получите идеалното количество на 1 доза еспресо.

 

Количество на готовото кафе - 25 ml

И последния задължителен елемент на идеалното италианско еспресо е

 

Температура на готовото кафе.

Съвършенство сте постигнали, ако вашето еспресо излезе от машината с температура от 67 градуса.

10 Коментар(и)

Елена Маринова:
03/05/2017, 12:09:33
Отговори

Идеалния вариант за истинско експресоооооооооо: температура на водата в машината 90 градуса,налягане 9 бара,време за приготвяне 25 секунди,количество кафе 7 грама,количество 25 милилитра иииии страхотното кафе с съвършено.

Мирослава:
06/05/2017, 19:49:26

Задължителните елементи идеално италианско кафе експресо са температурите на водата в машината 90 градуса 9 бара време за преготвяне 25 секунди количеството смляно кафе е 7 грама за едно кафе количеството на готовото кафе е 25 милилитра тем на готовото кафе е 67 градуса.

Десислава Стефчева:
17/05/2017, 10:46:43

Задължителните елементи на идеалното италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.

Миленка Цветанова:
04/05/2017, 21:21:35
Отговори

Задължителните елементи на идеалното италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.

Ивайло:
06/05/2017, 16:43:37
Отговори

Задължителните елементи на италианско еспресо са; температура на водата в машината - 90 градуса,налягане - 9 бара,време на приготвяне - 25 секунди,количеството на смляното кафе - 7 грама за едно кафе,количество на готовото кафе - 25 милилитра, температура на готовото кафе - 67 градуса.

Николина Панчева:
07/05/2017, 16:09:36
Отговори

тепературата на водата в машината е 90 грабуса налягане 9 бара времеза приготвяне 25 секунди количество на кафето 7 грама . тепературата на готовото кафе 67 градуса

Миглена Арабаджиева:
09/05/2017, 18:31:17
Отговори

1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.

Галина Йорданова:
11/05/2017, 21:33:43
Отговори

1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.

розка стефанова:
13/05/2017, 13:18:15
Отговори

За приготвянето на хубаво кафе трябва: Водата да е 90 градуса,9 бара налягане,7 грама хубаво кафе и с това се получава 25 милилитра кафе с 67 градуса​ нежна топлина.

Камелия:
15/05/2017, 22:01:17
Отговори

1.Температурата на водата в машината е 90 градуса. 2. Налягане 9 бара. 3. Време за приготвяне на кафето е 25 сек. 4. Количество мляно кафе е 7 грама. 5. Количеството на готовото кафе е 25 мл. 6. Температурата на готовото кафе е 67 градуса.

Роси Славова:
18/05/2017, 21:16:18
Отговори

Хубавото еспресо изисква:1.температура на водата в кафе машината-90° 2.Налягане-9 бара 3.количество на кафето-7 гр. 4.температурата на готовото еспресо 67° 5.количество на готово еспресо-25мл. 6.време за приготвяне на идеалното еспресо 25 сек. И не на последно място хубаво и ароматно кафе подходящо за еспресо

kremena:
27/05/2017, 15:25:04
Отговори

mnogo qkokafe super kAfe

Оставете коментар