ТАЙНИТЕ НА КУБИНСКАТА КАФЕВАРКА

Публикуван от: coffespot 31/03/2017 0 Коментар(и)

 

Така наречената „кубинска кафеварка” всъщност е еспресо машина за котлон. Любопитно за тях е, че произхождат от Италия, макар че са популярни в цял свят. Кубинските кафеварки правят силно и с плътен вкус еспресо и са предпочитани от кубинските семейства.

 

Една от традиционните рецепти за приготвяне на кафе с кубинска кафеварка, предвижда слагането на захар при кафето. Така в процеса на варене тази захар се карамелизира и придава допълнителен аромат на готовата напитка, а и една специфична пяна за разкош.

 

Друг начин да се приготви кафе с кубинска кафеварка е като захарта се добави след направата на самата напитка. Част от течността – едва няколко капки, се разбърква със захар докато се получи нещо като паста. След това бавно се долива още еспресо докато се получи пяна, подобна на тази от първата рецепта.

 

Ето и няколко трика, които трябва да имате предвид, когато правите кафе с кубинска кафеварка:

 

Нагрявайте кафеварката на ниска до средна температура. Правилният процес на варене на кафе с кубинска кафеварка отнема 5 до 10 минути.
 
Използвайте прясно смляно кафе. Сместта трябва да е съвсем малко по-фина от тази за капково варене и не бива да е прекалено ситно смляна.
 
Пълнете филтъра до горе с кафе, но не го натискайте прекалено силно.
 
След като чуете изсвистяването, типично за тези кафеварки, това означава, че кафето ви е готово. Снемете уреда от котлона, кафето не трябва да бъде оставяно да ври.
 
Ако имате възможност да се снабдите с някои типични кубински сортове кафе, ще достигнете съвършенството. Добър заместител са тъмните колумбийски сортове.

 

А ето и 4 от най-популярните рецепти за кафе, приготвени с кубинска кафеварка:

 

  1. Кафесито (Cafecito) – стандартно кафе – черно, със захар, без мляко. Преведено „кафесито” означава „малко кафе”.
  2. Кордатито (Cortadito) –представлява микс от равни части кафесито и мляко.
  3. Кафе кон лече – често се сервира като кафесито с отделно каничка кипнато на пара мляко. Традиционно му се добавя щипка сол и малко масло,  които му придават специфичен вкус.
  4. Колада – представлява няколко кафесито, сервирани в 1 по-голям съд, заедно с чаши – елегантен начин за поднасяне на кафе за цяла компания.

 

Оставете коментар