Creano

БЯЛ РЪЧНО СПЛЕТЕН ЧАЙ

Белият чай е рядкост, която се почита от познавачите като един шедьовър на рафинираността.

Главните белези на белият чай са сребристи листенца, покрити с лек бял мъх. Ароматът му напомня този на орхидея, а вкусът му е изключително деликатен. Този ексклузивен продукт от провинция Фуджиан в Югоизточен Китай се произвежда в съвсем малки количества и е изключително търсена рядкост сред почитателите му.

Преработката на белият чай се ограничава в една единствена и естествена процедура – сушене, което понякога се предхожда от веене. Набраните листа се оставят да изсъхнат на въздух и се опаковат. Тази кратка манипулация с продукта запазва неговата цялост.

Белият чай се бере само веднъж в годината, в два дни, които са точно определени след  дълги ботанически наблюдения. Ако през тези два дни се появи непредвидено вятър или дъжд, беритбата се отменя. Тя протича по стария императорски метод – берат се само почти неотворени листенца, както и нежни мъхести пъпки, които по външен вид наподобяват еделвайс.

За да останат бледо зелени, със сребрист отенък, както и пълни с хлорофил, който придава деликатния вкус на белия чай, се намалява фотосинтезата чрез ръчно увиване на неотворените листенца и нежните пъпки с копринена хартия. Белият чай има два пъти повече антиоксиданти от зеления чай.  Запарката на белият чай е кристално прозрачна и въздейства много ободряващо.

Покажи:
Сортирай по: