По-слабо ли е студеното кафе?

Публикуван от: coffespot 02/08/2017 0 Коментар(и)

През лятото ни се струва естествено да преминем на студени кафени напитки. И под студени тук имаме предвид приготвени със студена вода, а не сварени и оставени да изстинат.

 

В същото време сутрин ни е  трудно докато се събудим и имаме нужда от своята дневна доза кофеин. Има ли разлика в количествата на веществото в студеното и горещото кафе? Оказва се, че да.

 

Колкото по-горещо е кафето, толкова по-високи са нивата на съдържащия се в него кофеин.

 

Когато говорим за извличане на кофеин, температурата играе ключова роля. Веществото се разтваря в по-големи количества в гореща вода. Нищо нелогично, ако гледаме на правенето на кафе като на химичен експеримент.

 

Нещата спират да са толкова прости когато обаче сравним съотношението между кафето и водата в студено-приготвените напитки или в кафето, направено чрез варене. В студените напитки това съотношение е значително по-високо – 2-3 пъти повече. По-голямото количество течност донякъде компенсира по-ниската концентрация на кофеин в нея. Да, вероятно дори и най-дългото студено кафе има по-малко кофеин от най-къстото горещо, но все пак е студено и много, нали?

 

Как можете да откриете златната среда?

 

Сварете си 2 къси кафета и ги изсипете във висока чаша, пълна с натршен лед. Ще имате силно, но студено кафе.

 

Комбинация, която много ще харесате е също студен тоник и кафе. Рецептата е същата – изсипвате шот кафе в тоник, като по желание в напитката може да има или да няма лед.

 

И кой казва, че фрапе не може да се прави с еспресо?

 

Може, разбира се! Смесете равни части сварено и изстудено еспресо кафе и студено прясно мляко. Добавете лед и захар, ако предпочитате подсладено кафе. Разбийте с блендер и декорирайте по вкус. Получавате чудесно, разхлаждащо и в същото време силно кафе! Да ви е сладко!

Оставете коментар