Тяло на кафето – какво е това? А кисело ли е кафето с висока киселинност?

Публикуван от: coffespot 10/10/2017 0 Коментар(и)

 

Много често срещаме в описанията на кафе думичката „тяло”. А какво всъщност означава тази характеристика? В тази статия ще ви разкажем за 3 основни характеристики на свареното кафе, с които професионалните дегустатори биха го описали.

 

Когато говорим за кафе, тялото е термин, който се използва, за да се опише усещането в устата на дегустатора. Тялото е усещането за плътност когато кафето почива на езика и трием към небцето. Описанията на тялото на кафето обикновено са свързани с консистенцията или тежестта му. Разликата може да се определя от произхода на кафето или пък от степента му на изпичане. Кафеното тяло варира от леко до тежко и е резултат от съдържанието на мазнини в напитката. Средните и тъмни по отношение на изпичането кафета имат по-тежко тяло от светло изпечените кафета.

 

Точно обратното важи за кислеинността на кафето. Тя е друга важна характеристика, с която експертите описват качествата на сварената напитка.

 

Може да бъде описана като характерен аромат на кафето. Въпреки името, кафето, описано като имащо висока степен на киселинност, обикновено не съдържа по-високо рН, отколкото повечето други кафета. Кафето, описано като киселинно, често е кафе сорт арабика, отглеждано на голяма надморска височина. Когато кафените зърна се пекат по-тъмно, киселинните нотки стават по-малко видими.

 

Третата характеристика на кафето, за която ще ви разкажем е Ароматът. В този термин се включват всички атрибути, отнасящи се до вкуса на кафето – сладост, соленост, горчив или кисел вкус... Следователно може да се каже, че ароматът на кафето е най-важният му признак.

 

В coffeespot.bg можете да откриете разнообразие от кафе с цялата палитра вкусови качества. Ако предпочитате кафе с по-висока киселинност, можем да ви препоръчаме https://goo.gl/hGWqnp например. Кафе с тежко тяло е https://goo.gl/fChHLK. За любителите на кафето с по-сладък аромат, можем да предложим https://goo.gl/Aeyh4W, а https://goo.gl/4nNbcC ще задоволи ценителите на по-силния вкус.

Оставете коментар