Кафе Арабика – мек вкус със световен стандарт

Публикуван от: coffespot 03/12/2018 0 Коментар(и)

Кафето е сред най-предпочитаните напитки и е вторият водещ продукт в световната търговия след петрола. Сред кафените зърна, сортът Aрабика доминира на пазара и се смята за най-висококачествен. 70% от световното производство на кафе е именно Арабика и поради това, сортът играе решаваща роля в икономиките на множество тропически страни.

 

 

Произход

 

Произходът на Арабиката е  от Етиопските планини. Чувствителна е към топли и влажни условия и расте на височина 950-1950 м. Цветовете й са нежни, благоуханни и бели. Между осмия и деветия месец след цъфтежа идва плодът, който е  с тъмно червен цвят, закръглен и лъскав. Всеки плод съдържа по две зърна кафе.

 

Зърната Арабика са плоски и продълговати, със змиевиден канал. Генетично обогатени, те съдържат 44 хромозоми и 90 ароматни вещества. Химически съдържанието на кофеин в тях варира от 0,9 до 1,7% от обема на всяко зърно, което е два път по-ниско от това в зърната Робуста.

 

Преди да бъдат изпечени зърната имат миризма подобна на боровинки. След изпичане те продължават да отделят сладникав аромат.

 

Реколта

 

 

След узряването започва внимателен процес по събиране на реколтата, който се извършва през есента и зимните месеци. Зърната Арабика узряват по различно време, което прави прибирането на  реколтата много трудоемко. За да се гарантира високо качество, обикновено трябва да се берат ръчно в своя пик на зрялост. Ако неузрели плодове се обработят заедно с останалите, това ще влоши качеството, а от там и цената на кафето.

 

Сортът е лесно податлив към заболявания и вредители, по-чувствителен е към температура, товарене и разтоварване и дава по-малка реколта на акър от сорта Робуста.

 

Вкус

 

Чаша професионално приготвено еспресо, направено от изключително висококачествено кафе 100% Арабика е с благоухаен аромат, нежна сладост,  гъделичкаща киселинност със следи от карамел и шоколад и лека  ненатрапчива нотка на горчивина. Богатия и ненадминат кремообразен каймак, застилящ повърхността, се отличава с орехов оттенък.

 

Оставете коментар