7 начина да пием кафе в Европа

Публикуван от: coffespot 15/06/2016 1 Коментар(и)
Европа се гордее със своята кафе култура, която е била основата на нови филосифии, политики и мислители. Не е изненада, че тук има голямо разнообразие от сортове кафе, блендове и кафе напитки.
 
Ето няколко добре и не дотам добре познати начина на пиене на кафе в Европа:
 
 
#1 Espresso (Еспресо)
 
  • Страна на произход: Италия
  • Къде може да го пиете: Пробвайте еспресото в Antico Caffe Creco - най-старото кафене в Рим, където Ханс Кристиан Андерсен, Гьоте и английските поети Шели и Джон Кийтс са пили своето кафе.
  • Как е направено: То се приготвя с 7 до 9 грама фино смялоно кафе и около 40 мл вода, като използвате добра еспресо машина.
  • Как да го пием: Еспресото се сервира в малки конусовидни порцеланови чаши с дебели стени и не трябва да заема повече от 2/3 от обема на чашата. Пие се бързо, тъй като то е най-ароматно в продължение на 2-3 минути след приготвянето му. Италианците пият еспресо през целия ден, но най-често след вечеря.
 
 
#2 Café Crème
 
  • Страна на произход: Франция
  • Къде може да го пиете: Опитайте кафето в La Cafeotheque в Париж. Това място предлага майсторски изпеченo кафе на зърна, с изключително мек и запомнящ се вкус.
  • Как е направено: Това е френският вариант на еспресото с добавено мляко, подобно на италианското капучино. Интересен факт е, че французите никога няма да се поръчат cafe au lait в кафене, защото то или еспресо с мляко се сервират само на закуска у дома в голяма чаша, подобна на купа за супа.
  • Как да го пием: По стар обичай във Франция кафетата с мляко се пият до обяд, както споменахме най-често за закуска.
 
 
#3 Cappuccino (Капучино)
 
  • Страна на произход: Италия
  • Къде може да го пиете: Ако смятате да посетите Рим, не пропускайте кафене Bar del Cappuccino. Това място предлага невероятни кафе напитки с мляко и капучиното им е наистина вкусно.
  • Как е направено: За да направите капучино налейте върху еспресото горещо мляко и млечна пяна и отгоре го поръсете с какао на прах. Думата „капучино“ идва от латинското „Caputium“. На италиански е умалителна форма на „cappuccio“ и означава „качулка“. Името на известната напитка всъщност идва не от качулката, а от цвета на робите, носени от монасите и монахините от ордена на капуцините.
  • Как да го пием: В Италия обичайно пият капучиното сутрин със закуската.
 
 
#4 Café Cortado (Кортадо)
 
  • Страна на произход: Испания
  • Къде може да го пиете: Препоръчваме ви да си поръчате café cortado в кафене Cafe Zurich в Барселона. Това е прекрасно място да си почините и да имате красива гледка към Plaza de Catalunya.
  • Как е направено: Това е испанският вариант на италианското еспресо, като разликата е малкото количество горещата млечна пяна като рафиниран завършек. Отношението на млякото и еспресото в кафето кортадо обикновено е 1:1.
  • Как да го пием: Това е една от най-любимите испански напитки и се сервира в много испаноговорящи страни. Пие се по всяко време на деня.
 
 
#5 Eiskaffe (Айс кафе)
 
  • Страна на произход: Германия
  • Къде може да го пиете: Препоръчваме ви Caramello Eis в Берлин, популярен сладоледен салон.
  • Как е направено: Смесете студено кафе с кондензирано мляко и захар. Като завършек добавете ванилов сладолед и бита сметана.
  • Как да го пием: Германците обожават да пият айс кафе през лятото в сладоледен салон.
 
 
#6 Frappe (Фрапе)
 
  • Страна на произход: Гърция
  • Къде може да го пиете: Може да си поръчате тази напитка почти във всяко заведение в Атина.
  • Как е направено: Смесете 1-2 супени лъжици разтворимо кафе със студена вода, захар и лед. След това изсипете сместа във висока чаша с кубчета лед и мляко.
  • Как да го пием: Гърците пият фрапета през всяко време на деня, но най-вече в през горещите летни дни.
 
 
#7 Galao (Галао)
 
  • Страна на произход: Португалия
  • Къде може да го пиете: Поръчайте си галао в Pasteis de Belem в Лисабон, място от където води началото си известния португалски пай с яйчен крем.
  • Как е направено: Тази португалска напитка се прави от еспресо и разпенено мляко. Пропорциите са 1/4 кафе към 3/4 мляко.
  • Как да го пием: Сервира се във висока стъклена чаша с нещо сладко, като най-добре това да е пай с яйчен крем. 
 

1 Коментар(и)

Петров:
04/07/2016, 10:27:46
Отговори

Страхотна статия. Ако имам възможност ще отида на описаните места :)

Оставете коментар