5 лъжи за кафето

Публикуван от: coffespot 19/08/2016 0 Коментар(и)

Отвсякъде ни заливат със съвети за здравословно хранене, по-добър начин на живот, сън и т.н. Много хора започват да вярват на всичко, което прочетат или чуят, без да се замислят в истиността на твърденията.  

 

Решихме да разкрием 5 грешни схващания за кафето, които сме чували всички, но са доста далеч от истината.

 
 
#1 „Кафето предизвиква безсъние“
 
  • Доказано е, че кофеинът действа върху тялото между 4 и 6 часа. Затова ако не успеете да заспите вечер, не трябва да обвинявате кафето. Разбира се ограничете употребата му вечер преди лягане.

 
 
#2 „Кафето е вредно за здравето и причинява болести“
 
  • Кафето всъщност има много здравословни ползи. Проучванията показват, че тези които пият кафе имат 67% по-малък риск от поява на диабет тип 2, по-малък риск от Алцхаймер и Паркинсон и 80% по-малък риск от заболявания на черния дроб. Освен това кафето ускорява метаболизма и има благоприятно действието върху мозъка и паметта. Кафето също така съдържа много антиоксиданти, които унищожават свободните радикали в организма, като токсини и тежки метали и подобряват имунната система.

 
 
#3 „Кафето ни стресира“
 
  • Според проучване хората, които пият 4 и повече чаши кафе на ден са по-малко вероятно да бъдат стресирани. Също така при хората, които пият между 2 и 4 чаши кафе на ден има по-малка вероятност да имат самоубийствени мисли.

 
 
#4 „Кафето помага за изтрезняване“
 
  • Кафето не помага за изтрезняване - след препиване най-лошото, което можете да направите, е да изпиете чашка кафе, твърдят американски учени, провели опити с мишки. След изпиването на кафето може да се почувствате трезвен, нo това е само илюзия. Въпреки това употребата на 4 чаши кафе на ден намалява риска от цироза на черния дроб с 65%.

 

 
#5 „Кафето пристрастява“
 
  • Кафето ни ободрява и премахва главоболието, но продължителната му употреба не представлява заплаха за физическото и психическо здраве както алкохола, тютюневите изделия и наркотичните вещества.     

Оставете коментар