Чай от лайка - употреби и ползи

Публикуван от: coffespot 28/01/2016 0 Коментар(и)

С настъпването на зимата зачестяват и заболяванията, пречинени от различни вируси и бактерии. Особено разпространен е грипът, който засяга целия организъм. Народната медицина разполага с арсенал от лечебни растения, които помагат в битката с настинките. Билковите чайове са един природен продукт, който помага на тялото да се самолекува и подсилва имунитета.

 

Лайката е такова лечебно растение, коeто ще ви помогне да се преборите със заболяванията, а чаят от лайка ще ви ободри и освежи. Тя е едногодишно треевисто растение. Нарича се още белеоч, лайкучка и папатка. Цъфти от пролетта до есента.

 

Действие и приложение на билката

 

Богатият състав на лайката и на етеричното масло обуславя разностранното й действие и приложение. Етеричното масло на лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболявания на храносмилателния път – колики в стомаха и червата, гастрити, колити, метеоризъм (намалява образуването на газове), стоматит, гингивит, и при възпалителни процеси на дихателните пътища – тонзилит, фарингит, ларингит (инхалация с парите на маслото). Външно за промивка се прилага при възпаление на лигавицата на очите. Има благоприятен ефект и при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Етеричното масло увеличава броя на сърдечните съкращения и разширява съдовете на главня мозък. Има добре изразено противоалергично действие (при астма) и местно анестетично действие. Влияе благотворно и върху обмяната на веществата в организма.

 

Запарка от цветните кошнички на лайката се употребява при трудно заздравяващи рани (под формата на компреси). Лайката намира приложение и като средство (гореща запарка) при лечение на бронхиална астма, ревматизъм (бани), невралгични болки, алергични гастрити, колити, нервна възбудимост, епилепсия, главоболие, мокри екземи (компреси), изгаряния от рентгенови лъчи, отоци, циреи, болезнена менструация, маточни кръвоизливи, потене на краката, за гаргара при гърлобол, възпаление на сливиците и др.


Начин на употреба


За запарката 1 супена лъжица билка се залива с 200 мл. кипяща вода. Оставя се да кисне 1 час. Прецедената запарка се приема наведнъж. Обикновено се изпиват по 3 чаши дневно, но всяка доза трябва да бъде прясно приготвена.

 

  

Оставете коментар