Пътят на кафето, част 3: Кафето в Европа – от "горчиво изобретение на Сатаната" до чакан гост във всеки офис

Публикуван от: coffespot 24/03/2016 0 Коментар(и)

Дълги години средновековните европейските пътешественици, които се прибирали от Близкия изток, разказвали истории за мистериозна черна напитка. Но чак през 17-ти век кафето успяло да си проправи път към Европа и започнало да става популярно по целия континент.

 

В началото много хора приемали новата напитка с подозрение и страх, дори я обявявали за "горчиво изобретение на Сатана". Когато през 1615 г. кафето стигнало до Венеция, местните духовници поискали да го забранят. Спорът бил толкова голям, че тогавашният папа Климент VIII бил помолен да се намеси. Той решил да опита напитката, преди да вземе решение, и след като наистина я харесал, дал своята папска благословия.

 

Въпреки съпротивата, кафенетата никнели като гъби и бързо се превръщали в социални центрове в големите градове на Англия, Франция, Германия, Австрия, Холандия и др.

 

Кафето скоро започнало да измества обичайните за онова време напитки, като бирата и виното. Било очевидно, че тези, които пиели кафе, вместо алкохол, започвали деня си концентрирано и енергично, и качеството на тяхната работа значително се подобрявало. Така се родило красивото приятелство между кафето и работата, благодарение на което и до днес във всеки офис навсякъде по света има място за хубаво кафе.

 

Очаквайте Пътят на кафето, част 4, Новият свят

 

 

  

Оставете коментар