Пътят на кафето, част 2: “Арабското вино”, мюсюлманските мистици и кафето като социален феномен

Публикуван от: coffespot 17/03/2016 0 Коментар(и)

Въпреки че най-вероятно е консумиран като храна или напитка в своето родно Етиопско плато, вечнозеленият храст Coffea Arabica за първи път е култивиран в голям мащаб в Йемен, около 15-ти век.

 

Повечето от най-ранните му почитатели са мюсюлманските мистици суфи, които използвали печени семена на растението за заместител на вино за някои от своите продължителни религиозни церемонии.

 

Суфи, пътуващи от Мока, главното пристанище на Йемен в Червено море, разнесли зърната и технологията на приготвяне из целия ислямски свят.

 

Напитката бързо спечелила много почитатели, но и противници. През 1511 г. управителят на Мека наредил кафенета на града (където мъжете се събирали, за да пишат поезия, понякога подигравателна за неговия режим) да бъдат затворени. Неговият указ, за щастие, бил бързо отменен от обичащия кафе султан на Кайро.

 

През 16 век кафето вече било популярно и в Персия, Египет, Сирия и Турция. Хората го пиели не само по домовете си, а и на публични места, кафенета, които започнали да изникват във всички градове на Близкия Изток. Скоро хилядите пилигрими, идващи ежегодно на поклонение в светия град Мека, разнесли знанието за тази вълшебна напитка по целия свят.

 

Очаквайте Пътят на кафето, част 3, Кафето в Европа

 

 

  

Оставете коментар