Пътят на кафето, част 1: Етиопски легенди за игриви кози, монаси и възнесение

Публикуван от: coffespot 01/03/2016 0 Коментар(и)

Следите на кафето като напитка се губят далеч назад във вековете, някъде в древните тайнствени гори на Етиопското плато. Кафеени дървета все още могат да се видят по тези места, където, според легендата през 9-ти век живял етиопският пастир Калди (или Калид).

 

Пастирът забелязал, че козите му, след като пасат листа и плодове от един специален храст, стават доста игриви и будуват по цяла нощ. Той решил сам да опита от плодовете на този необикновен храст и веднага почувствал силен прилив на енергия и настроение.

 

Калди споделил откритието си с игумена на близкия манастир, който започнал редовно да си прави напитка от растението, защото му помагала да остане съсредоточен по време на продължителната вечерна молитва.  

 

Скоро останалите монаси също започнали да употребяват кафе, или “Кава”, както го нарекли по името на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието се възнесъл на крилатата си колесница към небето – толкова въодушевяващо им действало кафето.

 

Така мълвата за новата вълшебна напитка се разпростряла бързо и не след дълго стигнала до Арабския полуостров, откъдето започнало разпространението на кафето по целия свят.

 

 

Очаквайте Пътят на кафето, част 2, Арабският полуостров

 

 

  

Оставете коментар