За какво да се внимава при покупка на кафе

Публикуван от: coffespot 12/05/2016 1 Коментар(и)
 
На пазара има огромно разнообразие от видове и сортове кафе – на зърна, мляно, кафе на капсули, безкофеиново кафе, зелено кафе, различни марки и страни на произход. Сигурно често се чувствате объркани и се чудите какво кафе да изберете и за какво да внимавате, за да получите накрая един качествен продукт.
 
В този пост ще споделим с вас няколко съвета за какво трябва да внимавате при избора на кафе.

#1 Купувайте кафе на зърна

Свежестта на кафето е най-важна, затова за отличен вкус на кафето е препоръчително кафето да се смели точно преди приготвянето. Ако нямате кафемелачка, може да поръчате смляно прясно изпечено кафе от Coffee Spot.

 

#2 Забравете за насипното кафе

Както ви споделихме в тази статия въздухът, светлината, топлината и влагата са вредни за кафе. Затова купувайте кафе в плътно запечатани опаковки.

 

#3 Внимавайте за датата на изпичане на кафето и срока на годност

Внимавайте за датата на печене, която е означена на опаковката, защото вкусът и ароматът на кафето се губят бързо след отварянето. Най-добре правете кафето, докато е още прясно и е с най-добро качество и вкус.

 

#4 Ниво на изпичане

Kолкото по-тъмни са кафените зърна, толково по-дълго е било изпичането. Това оказва влияние върху вкуса на кафето и при по-тъмните зърна вкусът е по-опушен  и горчив.

 

#5 Странa на произход

На пазара се предлагат видове сортове кафе от цял свят, но най-добре са познати тези два основни вида - Арабика или Робуста. Смята се, че Арабиката е по-висококачественият вид. Но освен вида сорт имайте предвид, че върху качеството на кафето оказват влияние и следните фактори - регионът, където расте и зреят зърната, надморската височина, съставът на почвите, количествата валежи и т.н.

 

#6 Съхранение

Съхранявайте кафето в сух, плътно затворен и непрозрачен съд, далеч от слънчева светлина. Пазете от влага.

1 Коментар(и)

Тодоров:
12/05/2016, 11:01:29
Отговори

Полезна статия.

Оставете коментар