Ментата - еликсир от природата

Публикуван от: coffespot 10/12/2015 0 Коментар(и)

Ментата е многогодишно тревисто растение, от което се развиват по няколко четириръбести и разклонени стъбла, високи до 1 м. Ментата има дребни червено-виолетови цветчета, събрани в гъсти класовидни съцветия по върховете на стъблото. Цялото растение има приятна миризма и парлив вкус. У нас виреят около 10 вида от род Мента.

 

Действие и приложение на билката


Ментата (под формата на чай) действа добре при позиви за повръщане, премахва спазмите особено при колики в стомаха, червата и жлъчните пътища, изгонва газовете при метеоризъм и действа противовъзпалително. На жлъчния мехур действа жлъчкогонно и болкоуспокоително. Поради посочените действия билката е добро средство при лечение на функционални заболявания на стомаха и жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, смущения в храносмилането, гадене, повръщане и диария.


Ментолът действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, при бронхит и бронхоектазии (приема се вътрешно и под формата на инхалации). Народната медицина препоръчва ментата още при виене на свят, безсъние, главоболие, меланхолия, епилепсия, апоплексия. Отварата от листата на мента се използва за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците, зъбобол и лош дъх в устата. Отварата с червено вино (1:10) се прилага при кожни възпаления и сърбеж на кожата.


Начин на употреба


Фитотерапията предписва билката вътрешно под формата на запарка. Две чаени лъжички мента се заливат с 200 мл. кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 мин. След прецеждане запарката от мента се приема на глътки 3 пъти дневно по 200 мл. 1 час преди хранене.

 

  

Оставете коментар