Как изглежда кафето в различните държави по света? – част 1

Публикуван от: coffespot 01/06/2018 0 Коментар(и)

Готови ли сет за околосветско пътешествие? Тръгваме още сега, за да посетим няколко различни държави и да опитаме виртуално тяхната версия на горещата напитка. Научихме тайната на всяко едно така че да можете да приготвите сами уникална кафе напитка от държавите по-долу.

 

Виетнам

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кафе или по-скоро десерт – така изглежда в повечето части на страната горещата напитка. Към горещото кафе се добавя жълтък, предварително разбит с кондензирано мляко и захар, а резултатът спокойно можем да наречем и виетнамско тирамису :) Използвайте кафе и кондензирано мляко по 30 мл.

 

 

 

Финландия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С най-високата консумация на кафе на глава от населението, Финландия може да се похвали и с интересна кафе култура. В североизточната част на страната на дъното на чашата поставят ситно нарязани парчета финландско сирене и заливат с кафе. Останалото след изпиване на напитката сирене се яде с лъжица. Опитайте този северен кафе ритуал както са го адаптирали в латиноамериканските държави – с гауда или едам на дъното.

 

Турция

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Идеалната кафява напитка за съседите трябва да бъде „черна като ада, силна като смъртта и сладка като любовта“. Кафето в Турция е толкова важна част от културата, че през 2013 г. влиза в световния списък на културното наследство на ЮНЕСКО. За приготвянето му използвайте джезве и средно смляно кафе.

 

Етиопия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както се очаква, в африканската държава подхождат много сериозно при приготвянето и сервирането на кафето. Цялата церемония включва печене на кафените зърна, смилане и сваряване на кафето. Струва си да се опита, но за автентично етиопско кафе препоръчваме да опитате на място.

 

Италия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да започнем оттам, че в Италия кафе е нещо друго. Това, което се пие на Апенинския полуостров се нарича еспресо. Една не толкова популярна италианска еспресо напитка е Еспресо Романо – късо с резен…лимон. Специалисти и фенове се кълнат че лимонът подобрява в пъти вкусовите качества на кафето. Лесно за опитване още днес нали?

 

Пътешествието ни съвсем скоро ще продължи, а до тогава можете да изпробвате някоя от кафе напитките по-горе и да ни споделите резултата като коментар към тази публикация. Съветваме ви да използвате само.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар