Кафето и качеството на водата

Публикуван от: coffespot 01/02/2016 1 Коментар(и)

 

Правило ли Ви е впечатление, че вкусът на кафето в заведенията е различен от този на кафето, което си приготвяте в домашни условия? А замисляли ли сте се, че причината за това може да е качеството на водата?


Нека да разгледаме на кратко част от харaктеристиките на водата, които трябва да вземем под внимание при приготвянето на кафето.

 

Мирис и цвят: Това са най-лесните за индентифициране харaктеристики. Мътна ли е Вашата вода или е с кафеникав цвят? Мирише ли на сяра? Ако отговорът е не, тогава всичко е наред. В противен случай се обадете на водопроводчик :)


Хлор: За да се унищожат микроорганизмите и разтворените органични вещества, водата се хлорира, т.е. извършва се процес на дезинфекция. За съжаление съдържанието на хлор в питейната вода може силно да повлияе върху качеството на Вашето кафе.


Разтворени вещества: Съществуват значителни разлики между Северна Америка и Европа по отношение на стандартите, регулиращи бутилираната вода. Например, в САЩ за минерална се счита вода с ниво на разтворените минерали между 500 и 1 500 mg/L , т. е. вода с по-малко от 500 mg/L разтворени вещества се смята за "дестилирана", т.е. пречистена от всякакви примеси. Обратно, правилата на Европейския съюз за минералната вода забраняват обработването и третирането на всяка бутилирана изворна вода. Препоръчително е при варене на кафе да не използванете дестилирана вода.


Твърдост: Твърдостта на водата зависи от наличието на разтворими калциеви и магнезиеви соли в нея. Твърда вода е вода с високо съдържание на минерали. Твърдостта на водата може да доведе до образуването на отлагания по повърхностите. Битовите омекотители за твърда вода предпазват от котления камък Вашата кафе машина.


Обща алкалност: Общата алкалност е мярка за способността на водата да се съпротивлява на промени в рН. По принцип не трябва да се притеснявате за алкалността на водата, ако рН-то е балансирано. 

 

pH показател: Той е определящ за възприемането на консумираната вода от организма. Най-добре е водата да е с рH = 7 рH единици, т.е. да е неутрална. Тогава тя се приема най-лесно и естествено от организма и потребителите могат да я консумират ежедневно.

 

Натрий: Приблизително 10% от приема ни на натрий идва от питейната вода. Натриевите соли може да повлияят върху сладките и кисели вкусове и затова високите нива на натрий трябва да бъдат избегнати.  


Сега сигурно cе питате от къде може да разберете какво съдържа водата във Вашия град. Данните за стойностите на показателите за качеството на водата се предоставят от Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) към компанията, осигуряваща водоснабдителни и канализационни услуги на териториятта на Вашия град и тази информация обикновено е достъпна на официалните уебсайтове на компаниите.


И запомнете ако не сте сигурни за качеството на чешмяната водата, по-добре използвайте филтрирана или бутилирана вода при варенето на кафе.

 

  

1 Коментар(и)

Ghost:
13/08/2016, 00:51:40
Отговори

Браво ! Полезна статия за населеноето. Само да има кой да чете.. А не само да се оплакват, без да се ограмотят.

Оставете коментар