Запушва ли мивката утайката от кафе?

Публикуван от: coffespot 28/02/2017 1 Коментар(и)

Повдигаме една дискусионна тема – запушва ли мивката утайката от кафе?


От една страна се твърди, че утайката се отлага в сифона на мивката и по този начин я запушва. Привържениците на тази теория се аргументират най-вече с личния си опит.


От друга страна, много хора твърдят, че утайката от кафе не само не запушва каналите, а дори има обратния ефект – отпушва ги. Тези хора обикновено стъпват на 2 аргумента. Първо – че утайката сама по себе си се явява абразив и благодарение на грапавата си текстура прочиства отложените по тръбите нечистотии. Второ – утайката от кафе е с киселинен състав – около 4-5 Ph, а препаратите за отпушване на канали обикновено са киселинни. Групата на привържениците на изхвърлянето на кафе в мивката добавят и трети аргумент – че така се неутрализират неприятните миризми от канала.


Къде е истината? Експертът на CoffeeSpot Георги Цветков от години обслужва и поддържа предоставените от нас кафемашини с десетки офиси. Той съветва да не изхвърляте утайката от кафе в канала, защото има вероятност да го запушите. Защо? Кафето съдържа мазнини, а мазнотията е враг номер 1 на домашната канализация. Всъщност, точно по мазните отлагания в тръбите в последствие полепват и други боклуци. Постепено тръбите се запушват и проблемите започват...


Ако много държите да изхвърляте утайката от кафе в сифона, тогава пуснете сериозно количество вода заедно с нея. Така дребните мазни частици ще се отмият веднага и няма да ви причинят главоболия вбъдеще.

1 Коментар(и)

Ivanov:
31/03/2017, 09:35:54
Отговори

и аз мисля, че не трябва да се изхвърля в канала

Оставете коментар