Кое кафе е най-полезно за стройна фигура?

Публикуван от: coffespot 28/02/2017 1 Коментар(и)

За всички, които пият кафе, първата чаша за деня  е стимул да станат от леглото сутрин. Освен с ободряващия й ефект, свързваме любимата напитка с приятелски разговори, с хубави срещи, с необходими паузи...


Уви, дълго време се смяташе, че кафето е вредно за организма. Все повече изследвания твърдят обратното - на кафето започват да се приписват трайни здравословни ползи – че гори мазнините например. Да, кафето наистина доказано изгаря мазнините, но не и добавките, които му слагаме, за да го направим по наш вкус – захар и мляко например.


За да бъдем максимално полезни, направихме списък с калориите, които съдържат различни видове кафе. Данните са за доза от 220 мл.


„ФЛЕТ УАЙТ” КАФЕ
Тази напитка е подобна на латето и се приготвя от 1 доза еспресо и 2 – мляко, нагорещено с пара. Съдържа 120 калории и 7гр мазнини. Ако използвате обезмаслено мляко, ще редуцирате калориите до 70, а мазнините – почти до 0.


ЛАТТЕ
Доза еспресо, смесена с 2 части разпенено мляко. Също като флет уайт кафето, Латтето съдържа 120 калории и 7гр. Мазнини, които могат да бъдат сериозно редуцирани с употребата на обезмаслено мляко. Латтето е добър източник на калций.


КАПУЧИНО
1/3 от съставът му е еспресо, 1/3 – мляко и 1/3 – пяна.  Капучиното съдържа по-малко калории от Флет Уайт кафето и Латтето – 110 и 6 грама мазнини.


МАКИАТО
Макиато се приготвя с еспресо, към което с лъжичка се прибавя малко млечна пяна. Тя не трябва да надвишава по обем самото еспресо. Енергийната стойност на тази напитка е съвсем малка – 13 до 18 калории. Всяка лъжичка захар добавя още 15 калории.


ПИКОЛО ЛАТТЕ
Представлява умалена версия на Латте. Наричат го още „бебе Латте”. По-малко са и калориите които съдържа, сравнено с Латтето – едва 45 с пълномаслено и 25 – с обезмаслено мляко.


МОККА
Представлява Латте с добавена доза шоколадов сироп. Съдържа значително повече въглехидрати от нормално кафе, както и повече калории – 160 и мазнини - 6 грама.


СОЕВО ЛАТТЕ
Това е Латте, приготвено със соево мляко. Напоследък има тенденция да се използва соево мляко за приготвянето на кафе-напитки. То редуцира леко енергийната стойност на обикновеното Латте – съдържа 80 калории и 3 грама мазнини.


ДЪЛГО ЧЕРНО
Още по-малко калорично от Макиато, черното дълго кафе се прави от доза еспресо, с добавена доза гореща вода. Забележете, че водата се прибавя към готовото кафе, а не се пуска през цедката на машината – това е вредно. Съдържа само 4 калории, ако го пиете чисто.

1 Коментар(и)

Ivalina:
04/06/2017, 15:21:13
Отговори

Mnogo interesna statia. Zaintriguvasta.

Оставете коментар