Топ 5 - Как пият кафето по света

Публикуван от: storedev 23/08/2020 0 Коментар(и)

За мнозина денят започва с чаша ароматно кафе. Без значение в коя точка на света се намираме, кофеиновата напитката ни събужда всяка сутин. Въпреки това, голям брой държави, имат свой начин на приготвяне и сервиране на кафе. 

  

Турция 

За традиционно турско кафе или türk kahvesi са необходими фино смляно кафе и месингово или медно джезве. Приготвянето отнема около 4-6 минути. На слаб огън се поставя джезвето, с предварително измерено количество вода. След като водата заври, добавяме желаното количество кафе. По желание се добавя и захар. Разбъркваме и когато пяната се надигне, джезвето се сваля от котлона за няколко секунди, а след това отново се връща. И така 3 пъти. Сервира се в специални чаши. 

Ако сте в Турция и искате да поръчате türk kahvesi, имайте предвид, че има няколко форми на сладост (без захар, малко сладко – половин чаена лъжичка, средно сладко – една чаена лъжичка и сладко – 2 лъжички ) и трябва да кажете как го предпочитате. 

Добре е да знаете, че в Гърция наричат турското кафе гръцко. В Кипър пък ще го намерите като кипърско кафе, в Македония като македонско. Може да го срещнете като арабско, балканско и дори африканско.  

 
 

 Португалия 

Mazagran е португалска охладена кафе напитка. Представлява еспресо и добавен лимонов сок, който може да бъде заменен от безалкохолна лимонена напитка. След приготвяне на еспресото, го изсипваме във висока чаша. Към него добавяме захар по желание, лимон на вкус и лед. Разбъркваме и е готово за консумация. 

Може да се декорира с резенче лимон, лайм или мента. Чудесна напитка за горещите дни. 

  

Мароко 

Кафето в Мароко представлява еспресо, към което се добавят подправки като канела, джинджифил, кимион, индийско орехче, кардамон, черен пипер, карамфил. Добре е под ръка да имате студена напитка, за да потушите пожара. Тайната на приготвянето на мароканското кафе е в меленето. Още тогава се смесва кафето с подправките. 

  

Мексико 

Често пъти слагаме канела в кафето или капучиното си. В Мексико приготвят кафето с пръчка канела и pilonchilo (нерафинирана тръстикова захар). Традиционното мексиканско кафе или Cafe De Olla се приготвя в глинен съд и при варенето се добавя канела и пилонсило (захарта). Смята се, че глиненият съд придава допълнителен вкус на кофеиновата напитка. 

  

Тайван 

Тайванците поръсват плодовете с морска сол, за да подчертаят сладкия им вкус. Верига кафе се вдъхновява от тази традиция и през 2008 пуска кафе напитка, поръсена с морска сол, която се добавя към пяната на приготвеното топло кафе. 

 
 
Надяваме се, че тази статия ви е харесала. Не забравяйте да вземете своето любимо кафе от coffeespot.bg и да му се насладите с любими хора или приятно четиво. 

Оставете коментар