Ползите от приема на матча чай

Публикуван от: coffespot 11/09/2018 1 Коментар(и)

 

Докато зеленият чай отдавна е задължителен елемент към ежедневния режим, то чай матча все по-сериозно се разкрива под светлините на прожекторите. Какво трябва да знаете за тази напитка:

 

Какво е чаят матча?

Матча е вид зелен чай, но приготвен от млади чаени листа, които се смилат в ярко зелен прах. Прахът се разтваря в гореща вода, там е и основната разлика с обикновения зелен чай, където листата се сушат и самите те се заливат с гореша вода. Най-хубавото на прахообразния вид на матча чая е факта, че пиете целият чаен лист, докато при обикновения чай изхвърляте листата и остава само водата, в която се е запарил.

Особеното при отглеждането на този сорт чай е факта, че листата му се отглеждат под сянка. Недостига на слънчевата светлина стимулира производството на хлорофил, което ги прави ярко зелени и пълни с хранителни вещества. Всички листа се събират внимателно и ръчно се отстраняват жилите. Не е никаква изненада, че традицията на този чай идва от Япония, където използват гранитни камъни за смилането му в този фин прах.

 

Какви са ползите от приема на чай матча?

Този вид чай, подобно на другите зелени чайове съдържа антиоксиданти, наречени кетахини, специфичното при него е високото съдържание на Епигалокатехин 3-галат (EGCG) е най-значимият катехин, за който се смята, че е има ефект подпомагащ организма при борба с ракови клетки. Съпоставката между количеството, Епигалокатехин 3-галат, което е като препоръчителна дневна доза между обикновен зелен чай и чай матча е едно към 10 в полза на матча-та. Наистина необикновен.

 

Едно от нещата, които най-често се питаме, е има ли странични ефекти от приема на чай матча?

Пиенето на зелен чай и чай от матча се счита за здравословно и безопасно. Използва се в в някои диети и хранителни режими. Разбира се, хората чувствителни към кофеина следва да обръщат внимание на дневните дози, които приемат.

Като привърженици и фенове на ползите от приема на чай матча, които ви споделихме и в предната блог статия, ние от Coffe Spot се грижим да имате възможността да опитате от богатия асортимент на чайовете Althaus в онлайн магазина ни.

1 Коментар(и)

Василева:
12/09/2018, 11:23:07
Отговори

Много харесвам Мачтча чай и се стрямя да го пия всеки ден. На Алтхаус е страхотен

Оставете коментар